Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s Afghanistan-team berätta om den dramatiska flykten från Kabul. Foto: SVT

”Nästan omöjligt för motståndsrörelsen att hålla emot”

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna försöker slå ner den motståndsrörelse som fått kraft i Panjshirdalen norr om Kabul efter maktövertagandet i Afghanistan. Jämfört med hur det såg ut under slutet av 90-talet är motståndsrörelsens områden nu betydligt mindre.

– Att de skulle kunna hålla emot är nästan omöjligt – men det är en mytomspunnen dal, som kanske inte ens talibanerna klarar av, säger Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent, nyss hemkommen från Kabul.

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsabbagh befann sig i centrala Kabul när talibanerna grep makten, nu är de tillbaka i Sverige igen. Samtidigt fortsätter kaoset vid Kabuls flygplats dit 10 000-tals personer beger sig för att försöka lämna landet. Flera nationer uppmanar människor att inte ta sig dit på grund av de risker det är förenat med.

Förutsättningarna för den motståndsrörelse som börjat byggats upp är inte ljusa menar Samir Abu Eid. Talibanerna har skickat sina krigare till Panjshirdalen där det väpnande motståndet har sitt centrum. Risken finns att inbördeskriget kommer att fortsätta.

– Talibanerna kontrollerar 99 procent av Afghanistan. Det ser nästan omöjligt ut, talibanerna omringar nu Panjshirdalen, säger Samir Abu Eid.

Hör mer från SVT:s Mellanösternteam i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet