• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Franska valets huvudpersoner: Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron, François Fillon och Marine Le Pen. Foto: TT

Le Pens svåra läge – får räkna med förlust i andra omgången

Publicerad

Alla kommer att vinna över Marine Le Pen, Nationella frontens presidentkandidat, i andra omgången av franska valet – till och med vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon. Men osäkerheten är stor och var fjärde väljare är osäker, vilket bäddar för stor valdramatik, med bara dagar kvar innan första valrundan.

En färsk mätning, presenterad i tidningen Le Monde på onsdagen, visar nu att vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon (La France insomise) klättrat i opinionen och klamrat sig fast jämsides med högerkandidaten François Fillon.

Ipsos-mätningen säger att Mélenchon skulle få 19 procent av rösterna om det var val i dag.

Macron i knapp ledning

Republikanernas Fillon får 19,5 procent. Nationella Frontens Marine Le Pen ligger hack i häl på oberoende socialliberale Emmanuel Macron, de får 22,5 respektive 23 procent av rösterna.

Och nu är det bara några dagar kvar. På fredag är det locket på, efter det kommer inte kandidaterna att göra några fler framträdanden förän valets första omgång på söndag.

Samtidigt som resultaten av olika mätningar alltså pekar ut fyra huvudkandidater och två tydliga favoriter är det väldigt mycket som är osäkert. Enligt Ipsos-mätningen i Le Monde är var fjärde väljare osäker i nuläget.

Mycket tyder på lågt valdeltagande

Tidigare undersökningar har förutspått ett valdeltagande så lågt som nedåt 65-70 procent, vilket kan ställas mot cirka 80 procent i båda omgångarna i valet 2012.

I undersökningen, gjord av Sciences Po research center på uppdrag av Ipsos, som publicerades i Le Monde på onsdagen varslar dock om att det kan bli något fler som går och röstar. Mätningen visar på att valdeltagandet skulle landa på 72 procent.

Osäkerheten i siffror och nerven, i kombination med ett avstyrt potentiellt terrordåd i samband med gripandet i Marseille under tisdagen, sätter just nu tonen kring det franska presidentvalet.

Samtidigt demonstrerade den ständigt leende Jean-Luc Mélenchon, långt utåt vänster på den franska politiska skalan, sin monumentala entusiasm över ny teknik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet