Våldet i Kongo-Kinshasa har förvärrats den senaste tiden, enligt analytiker. Foto: TT/SVT

Svensk biståndsarbetare misstänkt kidnappad i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

En svensk biståndsarbetare misstänks ha blivit kidnappad i Kongo-Kinshasa under ett FN-uppdrag.

– Vi tar de här uppgifterna på stort allvar, säger Rasmus Eljanskog på Utrikesdepartementet.

Utrikesdepartementet bekräftar att en svensk biståndsarbetare i Kongo-Kinshasa eftersöks.

– Vi har kännedom om att hon eftersöks. Vi tar de här uppgifterna på stort allvar och agerar därefter, säger Rasmus Eljanskog pressinformatör på Utrikesdepartementet (UD).

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Enligt uppgifter till SVT Nyheter från en talesperson på FN-organet UNDP, Department of Public Information, ska det vara fler personer än den svenska kvinnan som saknas.

– Det vi kan säga just nu är att några medlemmar från vår grupp av experter saknas, men vi söker efter dem, säger Farhan Haq.

Enligt kongolesiska myndigheter handlar det om en amerikansk medborgare, en svensk medborgare och fyra kongoleser, som förts bort av av ännu icke-identifierade styrkor.

Arbetar intensivt

Enligt uppgifter till Expressen arbetar nu polisen och UD intensivt tillsammans med FN:s säkerhetsråd för att komma i kontakt med kvinnan. Ingen ska ha kunnat nå henne under det senaste dygnet. Hon ska ha varit på plats för ett tillfälligt humanitärt uppdrag och sedan en tid tillbaka haft uppdrag från FN i Kongo-Kinshasa.

Den svenska regeringen är också informerad om den misstänkta kidnappningen och enligt UD har den så kallade konsulära hanteringen tagit vid.

Stor oro i landet

Våldet i Kongo-Kinshasa har förvärrats den senaste tiden, enligt analytiker.

– Det är ett av världens mest konfliktdrabbade länder, och en svår kontext att arbeta i, säger Joakim Wohlfiel, policyrådgivare i konfliktfrågor vid biståndsorganisationer Diakonia, i SVT:s Aktuellt.

Han förklarar att kidnappningar också är vanliga i området, men att det kan finnas många olika motiv som ligger bakom.

– Oftast har det ekonomiska motiv, men det kan ha politiska motiv, att man vill skrämma en internationell organisation från att befinna sig på plats. Sedan kan det faktiskt röra sig om rena missförstånd också, säger Wohlfiel.

Blandad syn på FN

Den 10:e februari i år drabbade regeringssoldater och en milisgrupp samman och många människor miste då livet. Läget i landet har bland annat förvärrats på grund av att president Joseph Kabila vägrade lämna sin post efter det att hans mandat löpte ut i december.

Sanktioner har införts mot landet, och med denna bakgrund ökar också oviljan att ha internationella ögon på plats i landet. Synen på FN är blandad, säger Joakim Wohlfiel.

– Normalt sett är det positivt och lugnare för civilbefolkningen att FN finns på plats, men sedan är det så att FN räcker inte alltid till och det kan orsaka väldigt stor frustration.

LÄS MER: Stor oro för våldsamheter i Kongo-Kinshasa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet