Foto: Grafik: SVT

Svensk extremist uppges avrättad i Irak

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha avrättats i Irak tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister, uppger en fängelsekälla. UD bekräftar uppgifterna.

Under torsdagen genomförde en irakisk domstol en massavrättning av 38 sunnimuslimer, dömda för terrorism. Det meddelar det irakiska justitiedepartementet i ett uttalande. Massavrättningen ägde rum i ett fängelse i Nassiriya, en stad i södra Irak, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Andra gången på kort tid

Detta är andra gången på några månader som Irak genomför massavrättningar. 24 september hängdes 42 sunnimuslimska jihadister, också de dömda för terrorism. 

En del av dem var anklagade för att bland annat ha tillverkat bilbomber, andra för att ha dödat personer ur de irakiska säkerhetsstyrkorna.  

Justitiedepartementet menar att det inte råder något tvivel om att de som avrättats under torsdagen varit medlemmar i IS eller al-Qaida.

Svensk medborgare

Svenska UD bekräftar att en av de avrättade var en svensk medborgare. Han har suttit fängslad sedan 2010.

– Vi har vetat om att den här personen har suttit fängslad i Irak anklagad för terroristbrott. Vår hållning är att åker man till ett annat land och begår brott så får man räkna med att bli straffad i det landet. Dock har vi tagit upp tidigare vårt principiella motstånd mot dödsstraff. Att det är bättre att man får ett långt fängelsestraff, säger statsminister Stefan Löfven (S) till SVT Nyheter.

Amnesty kritiserar

Människorättsorganisationen Amnesty har flera gånger uttryckt oro över användningen av dödsstraff i Irak, då de ligger i topp i statistiken tillsammans med Kina, Iran och Saudiarabien.

Tiotusentals människor sitter fängslade i Irak, misstänkta för terrorbrott. Enligt irakisk lag kan medlemskap i terrorrörelsen IS bestraffas med livstidsstraff eller döden, skriver The Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.