I tillslaget hittades bland annat över 30 skjutvapen, en stor mängd ammunition, reservdelar, krut och stålpatroner. Foto: Europol

Svensk gripen efter vapenköp på darknet

Uppdaterad
Publicerad

En av darknets största vapenlangare har gripits av spansk polis. Den 24-årige mannen har sålt vapen till över 30 personer det senaste året. Även sex av mannens köpare har gripits. En av dessa greps i Sverige, skriver den europeiska polisbyrån Europol i ett pressmeddelande.

Den spanska polisen har gripit en 24-årig spansk man som har sålt vapen på darknet. Darknet är en del av den så kallade djupwebben, en gigantisk del av internet som inte går att hitta via vanliga sökmotorer. Användares identitet och det som görs på darknet skyddas av kryptering.

Internationellt samarbete bakom gripandet

Bara det senaste året har den 24-årige mannen sålt och skickat vapen och ammunition till över 30 olika köpare från 11 olika länder. Tack vare ett samarbete mellan den europeiska polisbyrån Europol samt polisen och tullen i Tyskland, Cypern, Spanien, Sverige, Storbritannien och USA har man kunnat gripa sex personer som har köpt vapen av mannen. En av dessa greps i Sverige, tre i Tyskland, en i Spanien och en på Cypern. 

Den 24-årige mannen är en av de största vapenlangarna på darknet. Foto: Europol

I tillslaget hittades bland annat över 30 skjutvapen, en stor mängd ammunition, reservdelar, krut och stålpatroner.

En av de största vapenlangarna

Enligt Europol är den 24-årige mannen en av de största vapenlangarna på darknet. En viktig plattform för hans försäljning var, den nu nedstängda, sajten AlphaBay som var en av darknets största marknadsplatser. Två av mannens köpare ska ha varit involverade i mord och en annan uppges ha tagit sitt liv med hjälp av ett av de sålda vapnen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.