Svenska polisen uppger att mannen hittats i samband med att han flög mellan Sverige och Bukarest, men preciserar inte närmare var och under vilka omständigheter han hittats. Foto: SVT

Svensk man död i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man i 60-årsåldern, som var direktör för en svensk myndighet, hittades på nyårsafton död i Rumäniens huvudstad Bukarest. Polisen har inlett en förundersökning om mord.

– Vi vill säkerställa att dödsorsaken inte har orsakats av något brott, säger Jonas Beltrame-Linné på polisens nationella mediecenter.

Myndigheten där mannen var direktör uppger på sin hemsida att han dog på nyårsafton i samband med en privat semesterresa.

– Vi blev chockade och bestörta allihop. Han hade många år av arbetsglädje och styrka kvar. Det känns naturligtvis tomt och konstigt just nu, säger myndighetens ställföreträdande chef till SVT Nyheter.

– Samtidigt har vi en väldigt bra och fokuserad personal. Vi har haft en första samling i dag och konstaterat att ingen kan fylla tomrummet efter honom, men att vi kommer att fortsätta jobba efter de riktlinjer han lagt fram.

Misstänker inte brott

Myndigheten fick beskedet på onsdagen efter att personalen i flera dagar misstänkt att något inte stod rätt till.

– Han skulle ha kontaktat flera personer men hörde aldrig av sig, vilket var olikt honom, då han hade väldigt bra koll på myndigheten.

Vidare uppger den ställföreträdande chefen att de inte har anledning att misstänka att något brott begåtts.

– Polisen inleder ju dock en förundersökning för att kunna undanröja alla misstankar.

UD och polis bekräftar

Utrikesdepartementet har bekräftat att en man från Svealand har dött i Rumänien och att hans anhöriga är underättade. Även polisen bekräftar dödsfallet.

– Vi har inlett en förundersökning om mord, för att kunna säkerställa att dödsorsaken inte har orsakats av något brott, säger Jonas Beltrame-Linné på polisens nationella mediecenter.

Beltrame-Linné uppger att mannen hittats i samband med att han flög mellan Sverige och Bukarest, men preciserar inte närmare var och under vilka omständigheter han hittats.

SVT Nyheter söker kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som leder mordutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.