Den svenske mannen ska ha deltagit i strider vid Donetsk-fronten när han träffades av en granat i bröstet. Foto: AP

Svensk man dödad i stridigheter i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En svensk officer med löjtnants grad som tidigare arbetat för flygvapnet vid flottiljen i Uppsala har stupat vid fronten i Donetsk-området. Mannen, som var 28 år gammal, ska ha närvarat i strider vid Donetsk-fronten och träffats av en granat i bröstet.

Försvarsmakten bekräftar att en tidigare anställd dödats i Ukraina.

– Han kom hit för ett par månader sedan och var här för att ta värvning och bidra med sin taktiska kunskap, säger en källa till SVT. 

Internationella brigaden

Tidigt i kriget förekom uppgifter om många hundra svenskar som anslutit sig till stridande förband i Ukraina – det är uppgifter som inte gått att få bekräftade. Säkert är dock att det finns svenskar både i den så kallade internationella brigaden och i mindre förband som underställts det ukrainska försvaret.

– En del har arbetat inom den svenska Försvarsmakten och sagt upp sig för att på eget bevåg kunna resa ner och bidra, enligt SVT:s källa.

Andra har inte följt reglerna och bara kommit ner för att vara med i striden. De vill inte synas i offentligheten, eftersom de brutit mot svensk lag och inte sagt upp sig från Försvarsmakten innan de åkte ner. 

Inte haft anställning

Den döde mannen ska inte ha haft sin anställning kvar när han åkte ner till Ukraina. SVT:s källa säger att mannens syfte med att komma ner till Ukraina var att hjälpa till i en avgörande kamp:

– Han tyckte det var bättre att ta striden här nere än i Sverige. Han var ingen legosoldat eller lycksökare. Han var en bra kille som vill göra något här på plats.

”Nåtts av beskedet”

Försvarsmakten bekräftar att en tidigare anställd dödats i Ukraina.

– Vi fick besked i dag om att en svensk medborgare dött till följd av striderna i Ukraina. Det beklagar vi, säger Mikael Ågren, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

Ågren framhåller att mannen hade avslutat sin anställning innan han åkte till Ukraina och att Försvarsmakten inte har någon personal i landet.

UD uppger i ett uttalande att uppgifterna om den stupade svensken undersöks.

”UD har tagit del av obekräftade uppgifter som vi nu undersöker med ukrainska myndigheter genom vår ambassad i Kiev. De rådande omständigheterna i Ukraina försvårar detta arbete”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till SVT.

I en tidigare version av texten stod det att mannen stupat i en annan region i Ukraina. Rätt område är Donetsk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.