Europols högkvarter i Haag. Härifrån styrdes tillslagen mot bedrägerinätverket. Foto: Mike Corder, AP/TT

Svensk polis i internationell razzia mot nätbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har deltagit i en internationell operation mot en liga av nätbedragare, meddelar Europol. Husrannsakan gjordes i Malmö, Helsingborg och i Norrköping och mot personer med koppling till Syrien. Två personer greps, misstänkta för svart handel med kreditkortsuppgifter och resebokningar.

En internationell samordnad polisrazzia genomfördes i onsdags mot ett bedrägerinätverk som misstänks för att ha sålt illegala resebokningar över internet. Det framkommer i ett pressmeddelande från det europeiska polissamarbetet Europol.

Tillslaget var koordinerat av Europol och EU:s kustbevakningsbyrå Frontex och gjordes samtidigt på adresser i Malmö, Norrköping och Helsingborg och i tyska städerna Aachen, Dortmund and Essen.

Sålde kreditkortsuppgifter till resebokningar

Europol meddelar att man framförallt har beslagtagit pengar i valutorna euro och amerikanska dollar i ett samlat värde som motsvarar omkring en miljon svenska kronor.

Nätverket uppges bestå till största del av syriska medborgare och ska ligga bakom närmare femhundra bedrägerier gällande köp av enkelbiljetter med tåg eller flyg från Libanons huvudstad Beirut till europeiska destinationer.

Spaning inledes i höstas

Bedragarna ska ha erbjudit stulna kreditkortsuppgifter till försäljning online som de i sin tur har köpt in från andra kriminella personer, och på så sätt undkommit att bli spårade vid resebokningar.

Två personer, som enligt Europol misstänks för att ha ledande roller inom nätverket, greps i samband med razziorna, men det framkommer inte i vilka städer.

En spaningsoperation mot nätverket, kallad Goldenring, inleddes hösten 2017 av tysk polis efter att Eurpol och Frontex slagit larm om samband mellan människosmuggling, migrationsströmmar och kreditkortsbedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.