• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Foto: Privat

Svensk-tunisiern: ”Halva Tunisien är i chock”

Publicerad

Att dagens blodiga attentat ägde rum i turisttäta Sousse var ingen slump. Det säger svensk-tunisiern Salah Ladhari som bor i närheten av de angripna hotellen. – De vet att tunisierna jobbar med turism. De vill döda det tunisiska folket indirekt genom sådana här attacker, säger han.

Svensk-tunisiern Salah Ladhari var hemma i sin lägenhet en dryg kilometer från hotellen när hans son ringde och berättade vad som hade hänt.

– Halva Tunisien är i chock, riktig chock. De vill döda oss.

”Gick förbi åtta döda”

När Salah Ladhari fick höra om terrordådet i sin hemstad ringde han genast upp en vän som befann sig längre bort på stranden.

– När han gick dit passerade han åtta döda personer som låg där.

Själv kunde Salah Ladhari inte sitta kvar hemma. Han begav sig mot turistanläggningen. På vägen dit såg han plötsligt hur några personer från det tunisiska nationalgardet omhändertog två män. Plötsligt var hela området fullt av poliser.

– Jag vet inte om de var medhjälpare. Men det var polisbilar och militärer överallt.

Skulle tillbringa sommaren i Sousse

Salah Ladhari, som bor i Västerås, hade planerat att tillbringa hela sommaren i Sousse med sin familj. En av sönerna hemma i Sverige har nyligen tagit sin universitetsexamen och ska resa ner i veckan.

Nu har han svårt att veta hur det ska bli med planerna.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vad jag ska säga till min familj eller till mina vänner?

Turister ingen slump som måltavla

Enligt honom var det ingen slump att terrordådet ägde rum på en turistanläggning.

– De vet att tunisierna jobbar med turism. De vill döda det tunisiska folket indirekt genom sådana här attacker. Det går inte längre.

– Islam säger inte att man ska döda varandra. Särskilt under ramadan ska man hjälpa och ta hänsyn till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet