Anna-Carin Pilotti hann få ut sin familj ur huset i sista minuten. När de återvände till huset hade stora stenblock rasat ner i dotterns säng. Foto: Anna-Carin Pilotti

Svenska Anna-Carin fick ut sina döttrar ur huset – sedan rasade taket

Anna-Carin Pilotti och hennes familj låg och sov i huset i staden Ussita i Italien när de väcktes av den kraftiga jordbävningen. Nu berättar hon för SVT Nyheter om dramatiken och hur hon lyckades rädda sina döttrar ut ur huset, innan taket rasade in.

– Jag känner mig väldigt sårbar. Vi klarade oss, men var mitt i det som kan ta över allting på en sekund, säger Anna-Carin Pilotti till SVT Nyheter.

Anna-Carin kommer ursprungligen från Saltsjöbaden utanför Stockholm. Sedan 2007 bor hon med sin man och deras två döttrar i staden Ussita, i regionen Marche.

Ussita ligger bara några mil från Amatrice, den ort som drabbades allra värst i jordbävningskatastrofen. Och natten mot onsdagen vaknade Anna-Carin och hennes man av att allting skakade.

– Det var som en bomb under sängen, säger Anna-Carin.

Murbruk föll från taket

Samtidigt försvann elektriciteten. Det var becksvart i hela huset och allting fortsatte att skaka, mer och mer. De skyndade in i barnens rum. Där hade deras två döttrar tagit skydd under sina täcken, då murbruk börjat falla ner från taket.

Anna-Carins italienske man har lärt sig sedan barnsben hur man ska agera vid en jordbävning. Han har upplevt jordbävningar tidigare, och sa därför till Anna-Carin att det var viktigt att hon stod kvar vid säkra platser, som till exempel dörrposter. Men Anna-Carin vägrade.

–Det föll murbruk och golvet rörde sig under fötterna. Jag tänkte bara att här kan jag inte vara kvar. Det får gå som det går. Och så tog jag mina barn i händerna och tog oss ut, med bara underkläder och ett linne på kroppen, barfota på krossat glas och murbruk.

Tegelplattor på kudden

Även om Anna-Carin agerade mot alla rekommendationer om hur man ska göra vid en jordbävning, räddade hennes överlevnadsinstinkt sannolikt familjens liv.

När skalven hade upphört återvände famlijen till sitt hus. Vissa väggar hade rasat, andra fått stora sprickor och trapporna var sönder. I dotterns säng låg stora tegelplattor på kudden.

Nu funderar Anna-Carin över var familjen ska bo i framtiden.

– Innan var det så självklart att det var här vi skulle bo, även om det var i en röd zon och på tredje våningen i ett gammalt hus.

– I natt sov vi alla i samma säng i vårt trädgårdsskjul. I trädgården känner man sig säker. Jorden skakar men den öppnar sig inte.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordbävningen i Italien

Mer i ämnet