Svenska Camilla Larsson försöker rädda livet på utsatta hundar i Kina. Foto: SVT

Svenska Camilla räddar hundar i Kina

Uppdaterad
Publicerad

I Peking har SVT Nyheter träffat svenska Camilla Larsson som på frivillig väg tillsammans med kinesiska likasinnade försöker rädda livet på utsatta hundar i Kina. Det handlar främst om rasen, tibetansk mastiff, som tidigare var en statussymbol för nyrika men som i dag tappat sitt värde. Några av de här hundarna får nu nya hem i Sverige.

Det är lunchdags och de kommer i grupper ur kontorshusen i norra Peking. De är nyfikna, tar bilder. Stora hundar är ovanliga här och i centrum för uppmärksamheten står Blackie, en helsvart tibetansk mastiff. Håller i hundbandet gör Camilla Larsson, svensk hundräddare i Kina.

– Om planerna håller ska Blackie flytta till Skåne, säger Camilla till SVT Nyheter.

Camilla har bilder som visar hur Blackie såg ut i februari i år. Det var en smutsig, illa behandlad hund med öppna sår kring halsen efter ett allt för trångt halsband.

Marknaden mättades

Tibetanska mastiffer blev plötsligt de nyrikas statussymbol, men marknaden blev snart mättad. En bromsande ekonomi och kommunistledningens kampanj mot utbredd korruption tycks ha hejdat en del uppenbar lyxkonsumtion, som hundar till fantasibelopp.

De tibetanska mastifferna köptes inte längre för hundratusentals kronor. Och en tidigare högt prissatt Blackie riskerade plötsligt att hamna på tallriken.

– Det är otroligt hur snabbt dessa hundars status föll från högsta mode till ingenting, till djur som är på väg till slakt, säger Mary Peng som driver den djurklinik som vårdar Blackie och där Camilla Larsson ibland hoppar in och gör arbetspass som volontär.

– Vi tror att Blackie är ungefär fyra år gammal, säger Mary. Och hennes hängande bröst tyder på att hon fött många valpar, att hon använts för maximal produktion av inkomstbringande nya mastiffer.

”Det var som en skräckfilm”

Camilla Larsson från Lindesberg har under några år i Kina skapat kontakt med volontärer och djurvänner som försöker hindra den skrupelfria handeln med hundar. Och det var inte bara Blackie som var hotad av slakt. Hundar av alla de slag, många stulna, hamnar på överlastade bilar med olika slakthus som mål.

Camilla Larsson såg med egna ögon hur frivilliga djurvänner lyckades stoppa en sådan illegal hundtransport i augusti förra året i närheten av Peking.

– Det var fler än 800 hundar på en enda lastbil. Många var redan döda, och andra dog när de skulle räddas. Det går nästan inte att beskriva. Det såg ut som en scen ur en skräckfilm, säger hon.

Men hundar transporterade under horribla förhållanden är ingen nyhet i Kina, och de profitdrivna skräcktransporterna går för det mesta under myndigheternas radar.

– Jag har egentligen inga synpunkter på att man i Kina kan välja att äta hundkött, men om man gör det måste branschen regleras och skötas på ett legalt sätt. Och den regleringen finns inte i dag.

Svenska hem väntar på mastifferna

Vi kör med Camilla som guide söderut från Peking. I en av många hundgårdar kring den kinesiska huvudstaden hittar vi Nibble, Lion och flera andra tibetanska mastiffer som liksom Blackie i sista stund blev räddade från slakt. Camilla har lyckats ordna svenska hem som väntar på några av hundarna.

– Nibble ska till Ullared, och Lion ska till Laxå, säger hon.

Men är det inte komplicerat och dyrt att transportera hundar från Kina till Sverige?

– Varken mycket komplicerat eller oerhört dyrt, säger Camilla. Vissa prover måste tas på hundarna innan de ges tillstånd att lämna Kina. Några tusenlappar här och några där för provtagning, burar och flygbiljetter.

– Men både SAS som flyger Peking-Stockholm och den internationella flygplatsen här har varit väldigt tillmötesgående, tillägger hon.

Så om planerna håller blir det nya hem i Sverige för hotade tibetanska mastiffer, tack vare Camilla Larsson som valt att engagera sig i djurens rätt under sin vistelse i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.