Olika tolkningar av Trumps uppmärksammade uttalande om högerextrema ”Proud Boys” under gårdagens debatt. Amerikanska språkvetaren Katie Nielson ser det inte som ett avståndstagande. Svenska forskaren Kristina Björkenstam tror att Trump helt enkelt sa fel. Foto: SVT, AP, ADAM AF EKENSTAM / Stockholms universitet

Svenska forskaren: ”Jag tror att han säger fel”

Uppdaterad
Publicerad

Under den första presidentdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden blev den sittande presidenten pressad om den högerextrema gruppen ”Proud Boys”. Han ombads ta avstånd från dem, men svaret har lett till både kritik och debatt i USA.

– Proud Boys, stand back, stand by, sa Donald Trump under debatten.

Amerikanska språkvetaren Katie Nielson säger att inget i hans uttalande går att tolka som att han tar avstånd från gruppen.

Det råder delade meningar om Donald Trumps uppmaning gällande den högerextrema gruppen ”Proud Boys”. Svenska forskaren Kristina Björkenstam, som skrivit om just Trumps språkbruk, säger att han ofta upprepar sig för att vinna tid – och att han den här gången helt enkelt sa fel.

– En tolkning är att han säger ”stand back”, och när han ska upprepa sig råkar han säga ”stand by” istället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet