Två svenska helikopterpiloter och en brittisk instruktör vårdas på sjukhus efter att ha kraschat under utbildning i Storbritannien. Arkivbild. Foto: TT

Svenska helikopterpiloter skadade i krasch i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska helikopterpiloter har kraschat i Storbritannien. De och en brittisk flyginstruktör vårdas nu på sjukhus.

– Det är förskräckligt, jag kommer därifrån nu, säger männens arbetsgivare Anders Bernelind till Expressen.

Det var på fredagsförmiddagen som de två svenska männen – som sedan flera år arbetar som helikopterpiloter för ett företag i Stockholmsregionen – lyfte från flygfältet Wycombe Air Park drygt 15 mil väster om London, skriver Expressen.

De skulle genomföra ett utbildningspass på en ny typ av helikopter tillsammans med britten. Men något hände i luften och plötsligt störtade helikoptern och slog i marken på flygfältet.

Utreder händelsen

De båda svenskarnas arbetsgivare Anders Bernelind och männens anhöriga flög till Storbritannien kort efter att olyckan inträffat.

En av de skadade vårdas för livshotande skador, en annan har skadats svårt i ben, bröstkorg, skuldror och huvud medan den tredje har mindre svåra skador i ryggen.

– En av dem är mindre skadad och en är mycket skadad, men allt är lite känsligt nu så jag vill inte säga mer, säger arbetsgivaren Anders Bernelind till Expressen.

Den brittiska haverikommissionen utreder nu olyckan. Det är oklart vad som gick snett.

– Det är en haveriutredning där nu. Jag vet bara att det var ett utbildningspass och på något sätt har det hänt någonting, säger Anders Bernelind.

UD väntar på mer information

Svenska UD känner till själva händelsen och väntar på mer information.

– I nuläget har vi ingen bekräftelse på att svenskar är inblandade. Vår ambassad har varit i kontakt med brittiska myndigheter, säger kansliråd Patric Nilsson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.