Svenska IS-kvinnor gripna vid gränsen – hålls i förvar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska IS-kvinnor har gripits efter att ha tagit sig över den syriska gränsen till Turkiet. De har gripits och sitter i turkiskt förvar, enligt uppgifter till SVT.
”Vi känner till att det finns uppgifter om att ett fåtal kvinnor och medföljande barn ska befinna sig i de syrisk-turkiska gränstrakterna”, skriver Utrikesdepartementets presstjänst i ett mejl till SVT.

Svenska IS-kvinnor och deras barn har flytt till Turkiet den senaste tiden. Kvinnorna har befunnit sig i olika fångläger i kurdiskkontrollerade områden i nordöstra Syrien, vilket tidningen Expressen var först med att rapportera om.

Enligt uppgifter till SVT rör det sig om minst två svenska kvinnor som kopplas till terrorgruppen IS. Kvinnorna ska vara fast i turkiskt förvar tillsammans med sina barn. Källor uppger för SVT att kvinnorna har smugglats ut ur nordvästra Syrien där de befunnit sig i fångläger för IS-anhängare i de kurdiskkontrollerade områdena.

Svenska myndigheter känner till ärendet och Utrikesdepartementet bekräftar att man känner till uppgifterna men vill inte gå in på specifika ärenden.

UD: Känner till uppgifterna

Utrikesdepartementets presstjänst skriver i ett mejl till SVT:

”Vi känner till att det finns uppgifter om att ett fåtal kvinnor och medföljande barn ska befinna sig i de syrisk-turkiska gränstrakterna. Vi följer detta.”


”Ett antal personer har återvänt till Sverige de senaste åren efter att ha varit i Syrien. Svenska myndigheter inklusive polisen och socialtjänsten har god beredskap att bemöta dessa individer vid hemkomsten. Vi har i nuläget ingen ytterligare information att ge.”

Flera i fångläger

I början av sommaren kunde SVT berätta om en svensk IS-kvinna som lyckats lämna det beryktade al-Hol-lägret i Syrien och befinner sig nu i Göteborgsregionen, enligt uppgifter till SVT. Kvinnan från Västsverige är i 30-årsåldern och reste till Syrien 2013.

SVT har tidigare rapporterat om svenska kvinnor och barn med kopplingar till IS smugglats ut från syriska läger för IS-fångar. Deras syfte har varit att ta sig tillbaka till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.