Karin Lind är i Sydafrika för att lära sog mer om skottskador. Foto: SVT

Svenska kirurger lärs upp i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

En studie visade nyligen att antalet skottlossningar ökar i delar av landet. I Göteborg där studien genomfördes framkom det att kompetensen inom traumavården behöver stärkas. Och för att få praktisk erfarenhet åker många kirurger till Sydafrika där skottskador är mycket vanligare.

Karin Lind som till vardags jobbar som kirurg på Södersjukhuset i Stockholm är just nu i Kapstaden för att få erfarenhet av att operera och behandla skottskador, knivhugg och andra allvarliga skador.

– Hemma kommer sådana här skador då och då bara. Men här är det verkligen en strid ström, säger Karina Lind när SVT träffar henne på Tygerberg Hospital.

Det mesta är gängrelaterat

I sjukhusets upptagningsområde ingår några av de mest våldsdrabbade områdena i Sydafrika. Det mesta av våldet är gängrelaterat. Akutmottagningen är full och patienter sitter och ligger i korridorer och överfulla rum.

– Vi får in mellan tre och fem skottskador per dag och på helgerna kan den siffran dubblas. Särskilt om folk har fått in pengar så de har råd att köpa vapen eller kulor till vapnen, säger Zamira Keyser som är kirurg på Tygerberg Hospital.

Får snabbt bra erfarenhet

Karin Lind är tre månader på Tygerberg som del i sin specialisttjänstgöring som kirurg. På mycket kort tid har hon fått praktisk erfarenhet av att behandla och operera skador som det skulle tagit månader eller kanske år att få erfarenhet av i Sverige.

– Man lär sig att jobba med mycket knappa resurser. Det är så mycket fall här att maskinerna inte räcker till, säger Karin.

Karin opererar en svårt knivhuggen man när SVT är på besök. Trots att det är en komplicerad operation är den bara en av många för Karin på en vecka.

– Medicinskt är det en jättebra erfarenhet att vara här. Men det är klart att man som människa tycker att det är tragiskt med allt det här våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.