Kyrkoherde Eric Muhl. Foto: Privat/Faksimil

Svenska kyrkan i London efter terrordådet: ”Det finns en större oro, och den plockar vi upp”

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagkvällens terrorattack har Svenska kyrkan i London på sociala medier gått ut med att kyrkan står öppen, och är redo att ta emot de som behöver stöd och hjälp.

– I en gemensam kris så är det viktigt att finnas för varandra och lyssna av vad det finns för behov, säger Kyrkoherde Eric Muhl till SVT Nyheter.

Flera personer har dödats av tre gärningsmän som sedan sköts till döds av polis i området kring London Bridge, natten mot söndag den 4 juni.

Med anledning av detta meddelar Svenska kyrkan i London på sociala medier att de står öppna, redo att ta emot alla som har behov.

Terrordåd vid London Bridge 2017

– Det här är inte läge för det djupa samtalet. Personliga kriser hamnar folk i hela tiden, men i en gemensam kris så är det viktigt att finnas för varandra och lyssna av vad det finns för behov. Det kan handla om att få ladda sin mobiltelefon, få en smörgås, eller ringa hem, då ordnar vi det, säger Kyrkoherde Eric Muhl.

”Vi märker att trycket ökar”

Eric Muhl har märkt av en ökad oro efter den senaste tidens många terrordåd.

– Det är en större oro, och den plockar vi upp. Vi märker att trycket ökar när svenskar drabbas. Sedan ökar oron bland de grupper som vi möter under dagen. Det kommer vara öppet i kyrkan som vanligt, och vi kommer ha folk som kan möta alla de som önskar.

LÄS MER: Terrordåd vid London Bridge: Detta vet vi

Muhl menar att det viktigaste är att låta vardagen gå vidare som vanligt.

– Det är svaret på terrorn, att vi fortsätter leva våra liv. Vi får inte ska låta oss skrämmas av den terror som sker – tyvärr i religionens namn.

”Det finns ingen hotbild”

Svenska kyrkan i London står inför ett par händelserika dagar, men kyrkoherde Muhl påpekar att det inte finns någon hotbild mot församlingen.

– Det är konfirmation, det är besökande grupper och körer, så det kommer vara flera hundra personer i kyrkan under helgen. Men det är ingen risk att gå i kyrkan, snarare tvärtom. Svenska kyrkan ligger i ett mångkulturellt område, med en turkisk kontext åt ena hållet och hipsterkvarter åt andra. Här rör sig alla sorters människor hela tiden. Det finns ingen hotbild mot vår församling, avslutar Eric Muhl.

LÄS MER: Svenska Niclas: ”Vi skrek på polis och folk grät”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd vid London Bridge 2017

Mer i ämnet