Niklas fick på natten ett meddelade från en bekant vars hus i Beira hade delats på mitten efter det tropiska ovädret Idais framfart. Foto: Privat

Svenska Niklas i Moçambique: ”Fruktansvärt att se”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Niklas Lehmann, 61, befinner sig i Moçambiques huvudstad Maputo, och känner flera som drabbats av det tropiska ovädret Idais framfart. En av hans bekanta fick sitt hus delat på mitten.

– Många personliga katastrofer har inträffat, säger han till SVT Nyheter.

Lehmann har tidigare bott i Chimoio, som tillsammans med Beira är en av de mest drabbade städerna. 

– Mitt på natten fick jag ett meddelande av en bekant i Beira. Hennes hus hade delats på mitten, sen har kontakten varit bruten. Det var fruktansvärt att se, säger han.

Han beskriver hur ovädret skapat enorm förödelse i delar av landet, inte minst i det hårt drabbade Beira där det bor över en halv miljon invånare.

– Det är en fullständig katastrof. Beira är som landets andra huvudstad. Man kan jämföra det med att något skulle inträffa i Göteborg i Sverige.

”Alla pratar om det”

Niklas Lehmann befinner sig i huvudstaden Maputo, som ligger cirka 100 mil från det hårt drabbade Beira. Han säger att det trots avståndet påverkar stadens invånare.

– Alla pratar om det här i Maputo. Alla har bekanta som man är orolig för. Det är en tryckt stämning, och det är först nu folk börjar förstå allvaret i det hela.

”Allt är skadat”

Flera av landets telekommunikationer har varit utslagna sedan det tropiska ovädret slog till mot de norra delarna av landet. Invånare har inte kunnat nå vänner och familj som de misstänker kan ha drabbats.

– Det är fruktansvärt att ett så stort land med 30 miljoner invånare plötsligt kan få all sin kommunikation bruten med landets andra huvudstad som vi kallar det. Väg, flyg, telefon och sjöfart – allt är skadat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.