Elisabeth Östervall och Jan Ullberg har spenderat två veckor på Mauritius men är nu fast i väntan på att komma hem med ett plan till Sverige. Foto: TT / Privat

Svenska paret fast på Mauritius efter cyklonen: ”Alla hamstrar mat och dryck”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska paret Elisabeth Östervall och Jan Ullberg är fast på Mauritius efter att en tropisk cyklon dragit in över ön.

– Nu väntar vi in svansen efter cyklonen som kommer i eftermiddag, säger Elisabeth Östervall.

Med vindbyar på mer än 33 meter per sekund drog den tropiska cyklonen Berguitta in över ön Mauritius i Indiska oceanen.

Elisabeth Östervall och Jan Ullberg är fast på ett hotell i närheten av flygplatsen där de väntar på information om när de kan åka tillbaka till hemmet utanför Visby på Gotland.

– Redan tre till fyra dagar innan vi skulle åka hem pratade lokalbefolkningen om att det var oväder på väg in. Vi var glada att vi skulle hinna lämna ön innan ovädret men så blev det inte, skriver Elisabeth Östervall till SVT Nyheter.

De kom till Mauritius den andra december och skulle ha åkt hem på tisdagen, men flyget de skulle åka med hann aldrig lyfta från Sverige.

”De stängde allt”

Nu väntar paret på ett hotell, som svenska flygbolaget Tui ordnat, tillsammans med ett tjugotal andra svenskar inklusive den svenska besättningen som ska flyga hem dem.

– Under hela dagen igår regnade det massor och i byarna blåste det ordentligt, men vi är ju gotlänningar så det där med blåst är vi vana med. Här stängde allt, alla affärer, hotell, taxi och flygplatsen. Vi åkte till en affär innan allt stängde, där var det kaos, alla invånare hamstrade mat och dryck, skriver Elisabeth Östervall.

”Vi väntar på cyklonens svans”

Myndigheterna på ön varnade för att cyklonen kan innebära direkta hot och flygplatsen och öns största hamn har varit stängd. Enligt Elisabeth Östervall passerade cyklonen tidigt under morgonen.

– Strömmen gick då och då men hotellet hade generatorer och hade god standard så här kändes det säkert att vara. Det hördes några utryckningsfordon vid sextiden i morse annars verkar det lugnt, skriver Elisabeth Östervall.

Hon och hennes sambo hoppas tillsammans med de andra svenska familjerna att planet hem ska kunna lyfta från Sverige under kvällen för att där efter kunna landa på Mauritius i morgon och sedan vända tillbaka.

– Hur det ser ut utanför på de övriga orterna vet vi inte ännu, men i stort tror vi att cyklonen inte drabbade ön så hårt. Nu väntar vi in svansen efter cyklonen som kommer i eftermiddag, och det väntas regna 50 millimeter i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.