Svenska Petter Hörnfeldt som bor i Banyoles, utanför den lokala vallokalen. Foto: Privat

Svenska Petter i Katalonien: Det luktar Franco

Publicerad

På den katalanska landsbygden kämpar invånarna för sin rätt att få rösta om självständighet. Svenska Petter Hörnfeldt som bor i byn Banyoles vittnar om en ilska hos katalanerna hur de blivit behandlade av Madrid.
– Det luktar Turkiet eller Franco, säger han till SVT Nyheter.

Svenska piloten Petter Hörnfeldt, bor sedan fyra år tillbaka i byn Banyoles utanför Girona i spanska Katalonien med sin familj. I hans by har en stor folksamling samlats för att rösta i den lokala skolan som fungerar som vallokal. Bybor har ställt upp traktorer och plaststaket för att blockera vägen så att den spanska nationella polisen inte kan ta sig dit för att stänga ned omröstningen.

– Sedan centralregeringen har gått ut och slagit ned så hårt mot de fredliga katalaner som vill göra en omröstning och ha politisk dialog är katalanerna fruktansvärt arga och har gått man ur huse för att få genomföra det här, säger Petter Hörnfeldt.

På eftermiddagen ringer Petter Hörnfeldt upp och berättar att spanska polisen är på väg in i byn och alla invånarna har ställt sig i en mänsklig mur runt om vallokalen för att hindra polisen för att ta sig in.

– Det är barn och vuxna som försöker skydda valurnorna. Jag är orolig, polisen har redan visat att de kan använda sig av våld. Människor här är väldigt katalanska – ska de kämpa för något någonsin så är det det här, säger Petter Hörnfeldt.

”Madrid har begått övertramp”

Petter Hörnfeldt är kritisk mot hur Madrid har behandlat Katalonien – bland annat har centralregeringen inför omröstningen fråntagit de katalanska autonomierna deras kontroll över ekonomin och gjort inskränkningar i deras självstyre.

– Oavsett om man är för eller emot självständighet har det här nu börjat handla om katalanernas rätt att uttrycka sig och stå upp för demokrati. Väldigt mycket tyder på att Madrid har begått övertramp och handlat väldigt överdrivet och orättvist genom att försöka förhindra vad som bör vara en demokratisk rättighet, säger Petter Hörnfeldt. 

Stöd för ja-sidan på landsbygden

När SVT Nyheter talar med Petter Hörnfeldt på förmiddagen jublar folksamlingen utanför vallokalen medan den lokala katalanska polisen lugnt övervakar omröstningen.

– Det kan vara så att folk jublar för att internet fungerar igen. Omröstningen sker via internet och centralregeringen har stängt ned alla internetuppkopplingar i vallokalerna. Den lokala polisen stör inget och är välkomna eftersom de har folkets stöd.

I Banyoles uppskattar Petter Hörnfeldt att de flesta vill att Katalonien ska bli självständigt.

– Desto längre ut på landsbygden man kommer, desto större övervikt mot ett ja till självständighet. I Girona och Barcelona är det mer jämnt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet