Enligt en rapport från analyshuset McKinsey har alla länder söder om Sahara tillsammans inte tillgång till mer elektricitet än Brasilien. Foto: TT

Svenska småföretag vill lysa upp Afrika

Uppdaterad
Publicerad

2013 lovade USA:s president Barack Obama att satsa 20 miljarder dollar i projektet Power Africa för att råda bot på Afrikas energikris. Nu har över tjugo svenska småföretag rest till Sydafrika för att slåss om lukrativa kontrakt i miljardsatsningen.

De svenska företagen inom energisektorn har rest till Kapstaden i Sydafrika för att konkurrera om kontrakten när USA och Sverige tillsammans miljardsatsar på bistånd för att ge Afrika söder om Sahara energi inom ramen för projektet Power Africa.

Enligt Mikael Brink från kraftlösningsföretaget SEBAB med 23 anställda i Malmö skulle satsningen även kunna innebära en chans till fler jobb i Sverige.

– Behovet av energi är enormt i Afrika. Vi skulle lätt kunna dubblera vår omsättning genom att vara med i Power Africa-satsningen. Det skulle skapa jobbtillfällen hemma och samtidigt göra nytta i Afrika.

Miljardsatsning från Obama

När USA:s president Barack Obama besökte Afrika i juli 2013 lovade han att satsa 20 miljarder dollar i projektet Power Africa. Sverige, genom dåvarande finansminister Anders Borg, annonserade då att Sverige skulle gå in med strax över 8 miljarder kronor i satsningen.

Och energikrisen är akut i Afrika. Enligt en färsk rapport från analyshuset McKinsey har alla länder söder om Sahara tillsammans inte tillgång till mer elektricitet än Brasilien.

År 2040 kommer behovet i regionen däremot motsvara vad alla länder i Syd- och Mellanamerika och Indien i dag förbrukar tillsammans.

Brist på energi stoppar utveckling

Genom Power Africa-satsningen vill man fördubbla tillgången till elektricitet på kontinenten, något som skulle främja utvecklingen på alla områden, enligt Andrew Herscowitz, som leder Power Africa-satsningen.

– Det stora hindret mot utveckling i Afrika är bristen på energi. Unga människor kan inte studera om kvällarna, människor har inte tillgång till rimlig sjukvård och ekonomierna kan helt enkelt inte växa om de inte har tillgång till tillförlitlig elektricitet.

Och vad gäller just svenska företag har många spetsteknologi när det kommer till grön el och förnyelsebara energikällor, enligt Herscowitz.

– Den avancerade svenska teknologin och den höga produktionskvaliteten inom svenska företag kan verkligen bidra till den förändring som behövs.

Lukrativa kontrakt på spel

Det är Svenska Exportrådet som arrangerat energikonferensen i Kapstaden, där över sextio aktörer från statlig och privat sektor deltar.

Förhoppningen hos de tjugo svenska småföretagen på plats är att få lukrativa kontrakt när miljardsatsningen ska omsättas i verkliga projekt, enligt Pablo Rey från energikonsultföretaget STRI i Ludvika.

– Det är mycket intressant att vara med här och lära mer om de behov som finns. Förhoppningen är att vi kan vara med och fylla de behoven.

Men de svenska företagen på plats i Kapstaden hoppas även kunna bidra med utbildning och kunskap inom förnybar energi, säger Marlene Gustavsson från Karlstadsföretaget Life Academy.

– Vi jobbar med energieffektivisering och förnybar energi. Vi hoppas också kunna bidra med utbildning inom hållbar utveckling i projekten som skapas genom Power Africa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.