Foto: Christoffer Wendick/SVT

Att stanna eller inte stanna: Brexit ett vägskäl för svenskägda företag

Uppdaterad
Publicerad

På den brittiska puben i Westminster kan man redan rösta. I baren finns två öltappar med EU-flaggor. På den ena står det IN och på den andra OUT.

– IN, säger svenska företagaren Sofie Haag till bartentern som om valet är det enklaste i världen.

Som balanserad reporter väljer jag hälften IN och hälften OUT. När vi sen ska höja våra glas säger bartendern med ett leende att ölen smakar likadant, bara det att IN kan bli billigare i längden. Röstningen är såklart bara på skoj. Den riktiga omröstningen är däremot på fullaste allvar, också för Sofie Haag som driver produktionsbolaget From Sweden productions i Storbritannien.

Brittisk EU-omröstning

– Om det skulle bli Brexit är farhågan att det skulle bli mer administration, krångligare att röra sig mellan länderna och svårare att få tillstånd, säger hon.

”75 procent av företagen: Brexit skulle vara dåligt”

Vi har följt med henne på morgonflyget från Arlanda till London. Hon bor numera i Sverige men driver ett av 1.100 svenskägda företag som finns i Storbritanninen. Vi flyr regnet och hoppar in i en svart Londoncab.

– Vi är på väg till Svenska handelskammaren här i London. Jag brukar åka förbi dem när jag är på besök, berättar Sofie Haag medan vi passerar Trafalgar Square med Admiral Lord Nelson högst uppe på en piedestal.

Tillsammans anställer de svenskägda företagen runt 100.000 personer i hela landet, berättar Mikael Angesjö som är vice vd på Svenska handelkammaren i Storbritannien. De har gjort en undersökning bland drygt 100 av medlemsföretagen om oron inför ett brittiskt EU-utträde. För 75 procent av företagen skulle Brexit vara något dåligt. Bara för 2 procent något bra.

– Många företag tar inte de stora besluten och håller igen med investeringar av oro för vad som kommer hända, säger han.

En hårfin gräns

Vi hinner med ett kort besök hos Sofie Haags revisor vid Covent Garden som idag är fullt av uppfällda paraplyn. Han är britt, men har inte ännu bestämt sig för hur han ska rösta. Det låter på honom som att det lutar åt remain, stanna kvar alltså.

– Jag skulle få mycket skäll av mina anställda annars, som till stor del kommer från andra europeiska länder, säger han.

Efter en sen men snabb lunch på en restaurang längs Themsen med utsikt mot Tower Bridge, tar vi en taxi mot teaterdistriktet. Sofie Haag har ett sista möte för dagen med den svenske musikalartisten Fred Johanson, som hon jobbar med. De kramar om varandra och vi följer med ner i hans nybyggda studio bara något stenkast från Leicester Square. Mötet handlar om hur de ska bygga om hans hemsida.

– Man kan göra jättemycket via Skype och online, men det är viktigt att träffa människor också, säger Sofie Haag.

En lång arbetsdag i London är slut och folkomröstningen om landets framtid i Europa är en dag närmre.

– Jag tror att de stannar. Men det är hårfint och jag tror nog vi får se på valdagen, säger hon innan hon vandrar vidare med sin resväska rullande efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet