Här stoppas allt storfiske – med hjälp av svenskens idé

Uppdaterad
Publicerad

Stora utländska flottor dammsuger Afrikas kustvatten på värdefull fisk, men lilla Somaliland bestämde sig för att bli en förebild och har nu skapat en av Afrikas största marina nationalparker. Ett par svenska företagare kläckte idén och var pådrivande för att reservatet kunde förverkligas.

Varma vindar sveper genom staden Berbera vid Adenviken. Utanför hamnen ligger ett av världens fiskrikaste vatten och där vill utländska flottor börja fiska nu, när det blivit sämre med fisk utanför Mocambique och andra afrikanska länder.

— Nu när det blivit lugnt i området ska man inte direkt börja med industriellt fiske, säger entreprenören Marcus Skinnar.

Förödande konsekvenser

Skinnar har under lång tid arbetat med Kina och när han började intressera sig för östra Afrika fick han frågan om han kunde ordna fiskeavtal mellan Somaliland och kinesiska företag.

— Absolut, det blir inga svårigheter när det skrivs ordentliga avtal och regler följs, tänkte jag något naivt, förklarar Skinnar. En kollega blev chockerad när han fick höra vad som var på gång och berättade om andra fiskeavtal som ingåtts med stora utländska fiskefartyg med förödande konsekvenser för lokala fiskare.

Blev verklighet på bara två år

Tillsammans med andra miljöintresserade kollegor började Skinnar ta fram förslag för den marina nationalparken. Det blev en fix idé att förverkliga reservatet, men längs vägen dök oväntade problem upp. Det visade sig svårt att få utländsk ekonomiskt stöd då Somaliland inte är ett erkänt land utan betraktas som en utbrytarrepublik. Men somaliländarna välkomnade det svenska initiativet.

—Det är ett projekt som är viktigt för hela världen, säger Shukri Bandare, miljöminister i Somaliland.

Nästan lika stort som Belgien

I tre områden med en sammanlagd yta på 24500 km2 har fiske nu helt eller delvis förbjudits. Somalilands kustbevakning har uppdraget att skydda marinreservaten, men resurserna är begränsade och det är osäkert om kustbevakningen klarar av att hålla borta utländska fartyg som fiskar illegalt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.