Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild. Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT

Svenskar får fängelse för bombdåd i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskar som åtalats för bombdådet mot danska skattemyndigheten Skat i Köpenhamn i fjol döms till fyra respektive fem års fängelse, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

Bägge männen, 23 och 24 år gamla, kommer också att utvisas.

Åklagaren hade krävt att de två männen skulle dömas till sju års fängelse och hänvisade till en terrorbestämmelse som möjliggör ökad straff eftersom det tros att männen hade begått en terroristliknande handling. Men Köpenhamns byrett ignorerade det i sitt beslut, uppger DR.

”Vid fastställandet av straffet har domstolen tagit hänsyn till att den ene av de två åtalade, den som placerade ut och detonerade bomben, spelade en aktiv roll, medan den andre åtalade fungerade som chaufför”, meddelade rättens ordförande.

Fraktades från Sverige

Bomben detonerade vid Skat-kontoret på Østerbro i den danska huvudstaden på kvällen den 6 augusti 2019. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Åklagaren uteslöt inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills pekats ut. Ingen skadades i explosionen. Det enda som svenskarna har erkänt är att de kört en för tidpunkten utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Sprängmedelsexperter drog snabbt slutsatsen att bomben bestod av dynamit och polisen koncentrerade därefter utredningen till de två svenska männen, eftersom de körde från Malmö till Skatteverkets byggnad i Østbanegade samma kväll den 6 augusti, rapporterar DR.

Silverfärgat föremål

Via övervakningsbilder och information från ett antal mobilmaster kunde bilens rörelser kartläggas, och en videokamera i Østerbro visade bland annat att en man kom ut ur bilens passagerarsäte kort före brottet.

Han bar med sig ett silverfärgat föremål, som enligt åklagaren var bomben.

Bombdådet väckte stor uppmärksamhet i Danmark, och är en av de grovt kriminella händelser med koppling till svenska sidan som föranledde att Danmark införde gränskontroller mot Sverige hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.