Foto: Johan Nilsson/TT

Strandsatta svenskar flögs hem från Indien

Publicerad
Ett plan från Indien med 200 strandsatta svenskar landade tidigare i dag på Arlanda. Och redan nästa vecka väntas plan från Colombia och Ecuador anlända med svenska passagerare.

Det extrainsatta flyget gjordes efter ett samarbete mellan Utrikesdepartementet (UD) och Försvarsmaktens transportkontor som ansvarat för logistikfrågor och upphandling med flygbolag.

Utresan gjordes från Bangalore och planet hämtade även upp svenska medborgare i Mumbai.

– UD har bistått med nödvändiga tillstånd för flygningen genom vår ambassad i New Delhi och generalkonsulatet i Mumbai, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Fler flyg nästa vecka

Totalt var det 300 passagerare som landade på Arlanda där 200 av dem var svenska medborgare. Redan nästa vecka finns det planerade assisterade utresor från Colombia och Ecuador, enligt UD:s presstjänst.

– Vi jobbar löpande med den här frågan och tittar på de särskilt utsatta områden, säger Diana Qudhaib och fortsätter:

– Ett antal insatser har pågått under en längre tid. Vi samarbetar med våra nordiska länder och många svenskar har under tiden kunnat lämna Indien med bland annat Finnair-flygningar. Där har vår ambassad bistått svenskarna och spridit information, men det här var ju en flygning arrangerad av Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer