Svenskar märker av korenska spänningen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska observatörerna vid Koreas avmilitariserade zon märker tydligt den ökade spänningen mellan länderna, sedan vapenvileavtalet rivits upp av Nordkorea.

Trots att besökare både från Sydkorea och Nordkorea fortsätter att komma till zonen som vanligt, märker konteramiral Anders Grenstad av den ökade stämningen – och säkerhetsnivån har höjts.

-Vi har skyddsvästar med oss mycket mer än vad jag haft under de två åren jag varit här, säger han.

Nordkorea-krisen

Sedan 1953 har svenska observatörer övervakat gränsen mellan Syd- och Nordkorea vid Panmunjom.

-Vi blir påverkade, helt klart, vårt jobb är ju att vara en oberoende part mellan de här två staterna, givetvis känner vi av den stämning som är, säger Anders Grenstad över telefon.

Högre säkerhetsnivå

Upptrappningen tog fart på allvar när Nordkorea testade en förmodad långdistansrobot, följt av ett atombombsprov. Omvärlden svarade med hårdare FN-sanktioner. När Sydkoreas och USA:s militärer inledde en stor gemensam militärmanöver meddelade Nordkorea att landet säger upp vapenvilan och klippte den militära direktlinjen till Sydkorea.

-De senaste två-tre veckornas eskalering gör att säkerhetsnivån är mycket högre, säger Anders Grenstad och berättar att skyddsvästarna får följa med på uppdragen betydligt oftare nu.

Eftersom Nordkorea inte haft någon kontakt med observatörerna sedan 1995 handlar arbetet för de fem svenskarna och fem schweizarna på plats om att hålla möten med sydkoreaner och amerikaner och att inspektera så att de sydkoreanska soldaterna har rätt utbildning och medvetenhet om rutiner.

-Så att det inte sker en gnisttändning som ingen önskar sig just nu, säger Anders Grenstad.

Tror inte på krig

Han tycker att det verkar mer spänt på syd- än på nordsidan av gränsen.

-Sydsidans försvarsmaktsledning och regering har talat om att vid en provokation ger vi tiofaldigt igen. Det är givetvis ingen trevlig signal, men efter att ha varit här nere i två år kan jag respektera att Sydkorea känner att man tröttnat på att ständigt leva med ett provokationshot.

Däremot tror han, det upptrissade tonläget till trots, inte att det leder till krig.

-Min bedömning är att stämningsnivån kommer att lägga sig om inget oförutsett händer.

Svenska insatsen i Nordkorea

  • Sverige och Schweiz deltar med fem man vardera i övervakningskommissionen i Korea, NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission). Länderna valdes av sydsidan efter vapenstilleståndet 1953.
  • Nordsidan valde Tjeckoslovakien och Polen som neutrala länder, men efter delningen av Tjeckoslovakien 1993 utvisades landets delegation, och året därpå deklarerade Nordkorea i en promemoria att man ansåg att NNSC upphört, och skickade därför 1995 hem den polska delegationen. I maj det året meddelade Nordkorea att de kvarvarande soldaterna från Sverige och Schweiz inte längre fick passera gränsen fritt.
  • NNSC är placerad i Panmunjom, direkt söder om demarkationslinjen. Huvuduppdraget är fortfarande att övervaka vapenstilleståndet, men sedan 1995 bara på den södra sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet