Svensk skadad i bussolycka utanför Berlin

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare har skadats i samband med en bussolycka söder om Berlin. Hennes tillstånd är inte känt. Ytterligare 18 personer är skadade – nio av dem allvarligt.

Olyckan inträffade strax innan klockan 10 på motorvägen A13 strax söder om Berlin. Det som är känt hittills är att bussen ska ha kört in i en barriär i närheten av en rastplats och därefter hamnat på sidan. Bilder på olycksbussen visar hur flera rutor har krossats och hur karossdelar tryckts in.

Samtliga ombord, 17 passagerare  och 2 chaufförer, ådrog sig skador av varierande grad. Nio skadades allvarligt. Bland de skadade finns en svensk kvinna, enligt UD som inte kan säga något om hennes tillstånd.

Även medborgare från Serbien, Israel och Tyskland var passagerare på bussen, som tillhör ett tyskt bolag. Bussen var på väg från Belgrad till Stockholm. I ett pressmeddelande skriver bussbolaget att det ännu inte finns någon förklaring till olyckan.

”Vår busschaufför, som även skadades i olyckan, mår under omständigheterna bra. Han arbetar sedan ett och ett halvt år i företaget och är ytterst noggrann”, skriver bolaget. Han uppges även ha följt kraven på vilopauser som gäller för långfärdsbussar.

En stor räddningsinsats med bland annat helikopter pågick i flera timmar efter olyckan, som tvingade polisen att spärra av motorvägen A13 i båda riktningar.

Fotnot: Enligt tidigare uppgifter var flera svenska passagerare skadade. Men enligt UD rör det sig om en svensk person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.