Chakib Youcefi, som bor i Santa Barbara, inväntar besked om evakuering från myndigheterna. Foto: privat

Svenske Chakib är nära branden: ”Jag har huvudvärk och ont i halsen av röken”

Publicerad

Flera bränder rasar i Kalifornien i USA. Svenska Chakib Youcefi, 26, som bor i Santa Barbara bara några mil från den största branden, tvingas stanna inomhus på grund av röken.
– Det blir jäkligt läskigt om det blåser på i kväll och branden kommer närmare.

Över 200.000 människor har redan tvingats fly och tusentals hem hotas av bränderna i Kalifornien. Chakib Youcefi, som bor i Santa Barbara, inväntar besked om evakuering från myndigheterna.

– Det är otroligt rökigt och man har fått ”emergency alerts” till mobilen om att man ska vara redo att evakuera och man rekommenderas att inte sätta foten utanför huset utan skydd, säger han till SVT Nyheter.

Ett strömavbrott nyligen var den första varningssignalen på att branden spred sig hastigt.

– Efter det har brandröken vara ökat. Nu är det askigt och dammigt, det går snabbt.

”Det finns inte ett munskydd i hela stan”

Chakib Youcefi är från Sala och befann sig nära den stora skogsbranden 2014, men den kan inte mäta sig med branden i Kalifornien, säger han.

– Amerikanerna som är lite mer vana har bunkrat upp med munskydd och mat. Vi som är lite mer ”rookies” har blivit utan. Det finns inte ett munskydd i hela stan.

Den stora oron nu är att branden ska slå ut elen igen.  

– Vi har fått uppgifter om att branden är på väg mot ett stort elkraftverk. Om den når det kommer vi inte ha el på två veckor, det hade varit lite kris. Så vi laddar alla mojänger och försöker se vad vi har för mat hemma. Det olyckliga är att när det blir strömavbrott brukar mobiltäckningen gå ner och då har man ingen möjlighet att få veta om man ska evakuera.

”Rädslan har inte infunnit sig”

Än så länge håller sig Chakib Youcefi dock lugn.

– Jag har huvudvärk och ont i halsen av röken men rädslan har inte infunnit sig. Jag hoppas och tror att det inte blir så allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet