Foto: Björn Karlqvist

Svenske dykaren Björn: ”Vi har gjort allt vi kan”

Publicerad

Björn Karlqvist från Sverige har i två dagar hjälpt till att bärga kroppar i Phuket i Thailand efter att en turistbåt sjunkit i hårt väder.

– Jag känner att jag har gjort stor skillnad, säger han till SVT Nyheter.

Det var i torsdags som båten med kinesiska turister ombord sjönk i hårt väder utanför turistorten Phuket. 49 personer av de 105 ombord räddades, men 41 har bekräftats döda och 15 saknas fortfarande, uppgav thailändska myndigheter på lördagen.

Björn Karlqvist driver ett dykföretag i Phuket och har hjälpt till att bärga kroppar från fartygsvraket, som ligger på djupt vatten. Han beskriver mardrömslika scener:

– De ser ut som dockor. Det är svårt att förklara känslan. Vi försöker ta av flytvästarna för att de ska flyta upp, men likstelheten gör att vi inte kan röra på kropparna.

Sökt igenom hela fartyget

Björn Karlqvist berättar att hans del i bärgningsarbetet i nuläget är avslutat och att armén ska ta över insatsen. Dykarna har sökt igenom alla rum på fartyget och ett område på 100 meter runtom det.

– Vi har gjort allt vi kan.

Hur mår du?

– Vi har erbjudits psykologhjälp, men som det är nu känner jag mig okej. I går var det hårt, det var väldigt många kroppar vi tog upp. När vi öppnade dörren till salongen flöt det omkring tio personer. Jag har aldrig sett något liknande och hoppas att jag aldrig behöver uppleva det igen.

Känns det bra att ha varit delaktig i arbetet?

– Jag känner att gjort en stor skillnad. Även om det bara varit en person vi fått upp hade jag känt att jag gjort en insats. Nu kommer kropparna skickas till Kina och de anhöriga kan åtminstone glädjas åt att vi funnit dem.

Utredning om oaktsamhet

Thailands vice premiärminister Prawit Wongsuwan har beordrat en utredning om varför besättningen inte verkar ha tagit i en varning om dåligt väder i beaktning.

Kaptenen och båtägaren kan ha gjort sig skyldiga till oaktsamhet eftersom de tillät att fartyget var ute till havs. Björn Karlqvist upplevde det dock som att ovädret kom utan förvarning.

– Hela dagen hade det varit blå himmel med solsken och inga vågor. Sedan blev det full storm på fem minuter, bara pang på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.