Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En historisk kväll i Israel” – se svenska Jonatan Macznik i demonstrationerna i klippet. Foto: Privat

Svenske Jonatan deltar i protesterna i Israel: Ser risk för demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Premiärministerns drag att sparka försvarsministern har gjort många israeler rasande. Svensken Jonatan Macznik reagerade starkt och gav sig mitt i natten ut för att demonstrera i Tel Aviv.

– Den sittande högerregeringen har lagt fram en rad förslag för att begränsa demokratin, säger han till SVT Nyheter när han är på väg ut för att ansluta till demonstrationerna.

På söndagskvällen kom beskedet att premiärminister Benjamin Netanyahu tvingar försvarsministern Yoav Gallant att lämna regeringen. Det efter att han gått emot regeringens planer att förändra rättsväsendet.

Netanyahus drag fick svenske Jonatan Macznik och hundratusentals andra att ge sig ut på gatorna och mitt i natten pågår omfattande protester. Jonatan Macznik är människorättsjurist och bor i Tel Aviv sedan flera år tillbaka. Han har deltagit i liknande protester i flera veckor och ser stora risker för att regeringen ska få ett för stort utrymme att genomföra vilka reformer som helst. 

– Det handlar också om hur domarna ska utses, om de ska utses politiskt eller i en bredare process, säger Jonatan Macznik till SVT Nyheter.

Jonatan Macznik har längre tillbaka i Sverige varit utrikespolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet.

Se honom mitt i nattens demonstrationer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.