Patrik Acurio Almeida, 24. Foto: Privat / TT

Svenske Patrik i Ecuador: Det var en chock

Publicerad

Patrik Acurio från Göteborg upplevde kraften i jordbävningen i Ecuador. – Det är som att känna jordens energi under dig, en otroligt äcklig känsla, berättar Patrik.

Han befinner sig i staden Guayaquil i södra Ecuador och hälsar på sin syster. Vid 19.00-tiden började de första skakningarna. Systern, som bott i Ecuador i hela sitt liv och är van vid skalv, började först att skratta.

Jordens energi

– Hon garvade och sa att det går över. Men efter 20 sekunder ungefär kände vi att det skakade intensivt i hela huset och kände att vi måste ut. Ute på gatan såg vi att alla grannar hade gått ut. Många sa att det var det kraftigaste skalvet de varit med om, säger Patrik Acuiro.

Patrik har svårt att beskriva känslan av en jordbävning.

– Som att känna jordens energi under dig. Det är en otroligt äcklig känsla, berättar han.

”Jag var i chock”

Först kom en adrenalinkick, berättar Patrik. Men när strömmen försvann och alla gatlyktor slocknade kom skräcken.

– Det var där man blev rädd på riktigt. När det släcktes då börjar man tänka på om det ska komma ett slukhål, man tänker på vad som hände i Japan, ja, det är många tankar som poppar upp i huvudet. När det blev helt pangmörkt så var jag i chock, extrem chock.

Bilder på kollapsad bro

Efter ett 30-tal efterskalv har läget nu lugnat ned sig, drygt åtta timmar efter jordskalvet. I Guayaquil blev invånarna mer förskonade jämfört med i norra Ecuador, närmare epicentrum.

– Jag har sett bilder på en kollapsad bro här i staden, det är otäcka bilder. Det är riktigt tråkigt, tragiskt det som händer. Men jag är väldigt glad över att vi klarat oss väl allesammans, säger Patrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer