Svenske Pelle i Filippinerna: Naturkraften skrämde skiten ur mig

Publicerad

Tyfonen Ursula slog ut stora delar av Filippinerna när den drabbade önationen på julafton. Sportdykarna Pelle Lidell och hans fru Katarina befinner sig just nu på ön Malapascua och blev vittnen till tyfonen Ursulas framryckning.

– Naturkraften skrämde skiten ur mig, säger Pelle Lidell.

Paret Lidell är i Filippinerna för att sportdyka och planerade att under gårdagen ta sig från ön Malapascua till ön Cabilao, men avråddes från att resa av ett dykcenter.

– Vid 22-tiden intensifierades det och vi stängde in oss och bunkrade upp med vatten. Vi hade en liten kulle som täckte oss, men vissa tak flög iväg som vantar. Det går inte att riktigt förstå när man bara har sett det på tv förut. Men den naturkraften skrämde skiten ur mig. Man blir riktigt ödmjuk, säger Pelle Lidell.

”Hem är förstörda”

Det som mötte honom och hans fru efter att Ursula dragit vidare var totalförstörelse.

– Båtar är helt kraschade, palmer är knäckta. Befolkningen här som bor i plåtskjul, deras hem är förstörda. För dem är det fruktansvärt. Att ingen satte till livet är ett under, säger han.

Just nu håller människor som drabbades av Ursula på att försöka återskapa sina liv.

– Det är fantastiskt. Trots att många har förlorat sina hem så säger de med ett leende att de är vana. Folk hjälper varandra och bor hos sina grannar, och alla, även västerlänningar, hjälper till och kört bort träd och tar bort båtar som ligger uppe på husen.

”Blir så berörd”

Pelle och Katarina håller just nu på att förbereda sig för att fortsätta sin resa.

– Jag blir så berörd när det enda de säger är att de vill att man kommer tillbaka och blir det av deras gemenskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.