Foto: Privat

Svenske Tobias om utrymningen av Rock am Ring: Overkligt

Uppdaterad
Publicerad

Svensken Tobias Jochmus-Stöcke är en av de 90.000 besökarna som befann sig på den tyska musikfestivalen Rock am Ring, som under fredagskvällen har utrymts efter ett terrorlarm.

– Det är overkligt. Man läser om det i tidningarna och ser det på tv, men få tänker att det verkligen kan hända, att det är så pass nära som det ändå är.

Den tyska festivalen Rock am Ring i Nürburgring i Tyskland utryms efter terrorlarm. En av de omkring 90.000 besökarna på den nu utrymda festivalen är svenske Tobias Jochmus-Stöcke, 30.

– Just nu är vi vid vår campingplats. Vi har vår plats omkring 30 meter från en av ingångarna, säger han till SVT Nyheter strax efter utrymningen.

– Alla har fått gå tillbaka sina tält och annat på campingen. Polisen kommer efter att de har sökt igenom festivalområdet och att söka igenom alla campingområden som finns.

LÄS MER: Stor tysk festival utryms efter terrorlarm

”Hade precis sett ett band”

Tobias och hans sällskap befann sig redan utanför festivalområdet när beskedet kom.

– Jag var på campingen. Vi hade precis sett ett band och gick tillbaka. Vi skulle se Rammstein senare, men vi får stanna kvar här i stället.

Besvikelse och rädsla men främst lugnt

Stämningen under utrymningen har varit lugn, säger han, men det är olika reaktioner bland besökarna.

– Vissa tar det lite med en klackspark, vilket jag tycker är synd. Polisen sa att det är ett konkret hot, då ska man ta det på allvar.

– Några är väldigt besvikna. Några säger att de är väldigt rädda och vill inte vara kvar längre. Men de flesta tar det som det är. Det är inget vi kan styra över. Vi kan bara följa de instruktioner som kommer.

– Själv är jag mest besviken, jag hade sett fram emot att se Rammstein. Det var länge sedan sist, men hoppas jag får se dem i morgon istället.

”Det är overkligt”

Tobias betonar ändå att han anser att polisen och arrangörerna har agerat helt rätt med anledning av situationen, men förklarar hur många av besökarna, som kommer från flera länder, har lagt ner tusentals kronor och planerat resan i månader.

Att ett terrorhot skulle uppstå var inget han eller någon i hans sällskap hade kunnat föreställa sig.

– Det är overkligt. Man läser om det i tidningarna och ser det på tv, men få tänker att det verkligen kan hända, att det är så pass nära som det ändå är. Det kan hända var du än är.

– Det är sjukt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.