Robin Trygg, svensk klättrare på plats i baslägret vid berget Cho Oyu. Foto: TT

Svenske Robin kände skalvet från berg i Himalaya

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske bergsbestigaren Robin Trygg satt i sitt tält i Himalaya och drack te när marken började skaka. På berget Cho Oyu, där han befinner sig, kom ingen till skada men från Mount Everest kommer rapporter om laviner som drabbat uppemot 80 personer.

Robin Trygg befinner sig i ett förhöjt basläger på 5.600 meters höjd på berget Cho Oyu i Himalaya. Och skalvet, som enligt U.S. Geological Survey hade en magnitud på 7,9, kändes ordentligt.

– Vi satt i tältet och drack te när marken helt plötsligt började skaka under oss, säger Robin Trygg i telefon till TT.

Jordbävning i Nepal

– Skakningarna i marken var så kraftiga att det var svårt att gå rakt. Vi tog oss snabbt ut ur tältet eftersom det står precis under en liten ishylla och vi var rädda att den skulle släppa.

Ingen på berget

I lägret på Cho Oyu finns sex internationella expeditioner. Ingen klättrare var på berget och ingen skadades under skalvet.

– På grund av att det har snöat så mycket de senaste dagarna har alla stannat här nere. Och det var ju väldigt bra.

Men enligt uppgifter från de bergsguider (sherpas) som finns med Robin Trygg i Himalaya har skalvet orsakat ”en stor olycka” på sydsidan på Mount Everest. Även flera nyhetsbyråer har rapporterat om laviner som gått på det välbesökta berget.

– Mina sherpas har radiokontakt med sherpas på Mount Everests sydsida och de uppger att det varit ett stort ras vid Isfallet. Uppemot 80 personer uppges vara drabbade, men uppgifterna är inte bekräftade, säger Robin Trygg.

Blev lite chockad

Han besteg Mount Everest från sydsidan 2011 och känner väl till den del av klättringen som kallas för Isfallet.

– Det är otroligt poröst och stora istorn. Om det kommer ett stort jordskalv där så bara kollapsar det. Precis efter skalvet pratade vi om att det var Isfallet på sydsidan som vi var oroliga för. Men vi tröstade oss med att förhoppningsvis är det så pass dåligt väder att folk inte har varit upp. Men tydligen är det ju så nu ändå att folk har varit och gått i Isfallet och rasat.

Robin Trygg och de övriga klättrarna är ännu kvar i det förhöjda baslägret har återvänt till sina tält och väntar på eventuella efterskalv.

– Jag brukar vara noga med att förbereda mig på allting. Men det här hade jag inte väntat mig. Jag blev lite chockad och överraskad, säger han.

Många kan vara drabbade

Strax efter att den första lavinen rasat kunde åtta människor bekräftas döda. Strax efter 17-tiden under lördagen kom uppgifter från Reuters om att den indiska armén funnit 18 döda kroppar. Enligt uppgift kan 80 personer vara drabbade, rapporterar AP.

– Dödstalen kan komma att stiga och inkludera utlänningar såväl som sherpas, säger Gyanendra Shrestha, vid Nepals turistdepartement.

Den rumänske bergsklättraren Alex Gavan skriver på twitter ”springer för livet från mitt tält. Oskadd. Men många, många människor befinner sig på berget”.

En annan svensk klättrare, Jerry Gladh, befinner sig vid berget och berättar för Expressen att när han ”såg ut genom fönstret på huset de befann sig i såg han ett stort, vitt moln från de lägre delarna av baslägret.

– Det var där den mesta skadan skedde. Vi har flera team som är helt utplånade av den chockvåg som kom före lavinen från den sidan, säger Jerry Gladh till Expressen.

Svenskar kan finnas bland de drabbade

– En mängd resebyråer säljer Nepal nu, så ganska många svenskar åker dit, säger Micke Sundström på Pathfinder Travels, till TT.

Han uppskattar att ett par hundra svenskar besöker Nepal under högsäsongen, mars-maj, då vädret är perfekt för att vandra i Himalaya

Micke Sundström har försökt nå sin lokala samarbetsbyrå som ligger mellan Katmandu och Pokhara, nordväst om huvudstaden.

– Jag är lite orolig för dem. De har försökt ringa, men man hör ingenting. Alla telefonlinjer är mer eller mindre brutna. Det är svårt att nå folk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet