Camilla Kvartoft intervjuar Mats Persson i Agenda. Foto: SVT

Svensken som var Camerons rådgivare: Folkomröstningen var bara en tidsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Mats Persson är den svenske statsvetaren som var rådgivare till den brittiske premiärministern David Cameron när denne 2016 beslöt att det skulle hållas en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU. Han säger så här i efterhand att folkomröstningen var oundviklig, men att den kanske kunde ha fått vänta lite.

– En folkomröstning var bara en tidsfråga. Det hade byggts upp så enormt mycket demokratiskt och politiskt tryck i den här frågan och det fanns ett oerhört starkt missnöje, säger Mats Persson i SVT:s Agenda.

Mats Persson var en av premiärminister David Camerons rådgivare vid tidpunkten för beslutet om brexitomröstningen. Han menar att det var helt nödvändigt att hålla en folkomröstning.

Brexit

– Men man kan diskutera om det var rätt tajming och om vi kunde ha väntat tills det var ett mindre komplicerat politiskt klimat. Europa kämpade med enorma utmaningar 2015-2016, säger han.

”Kunde dragit ut på det längre”

Mats Persson säger också att man kunde ha väntat in vissa reformer som britterna ville att EU skulle genomföra.

– Vi försökte förhandla ett antal reformer med EU, för att få ett mindre klåfingrigt EU som fokuserade på de viktiga frågorna och höll sig ifrån det som länderna själva kunde sköta. Där kan man fråga sig om vi kunde dragit ut på det lite längre för att verkligen få de här reformerna att gå igenom och mogna. Och sedan hållit en folkomröstning någon gång i framtiden, säger han.

Besvikelse och chock

Reaktionen hos honom själv och David Cameron när det stod klart att brexitsidan hade vunnit i folkomröstningen beskriver han som ”en enorm besvikelse”.

– Man kan säga att det var en chock. Men inte så att vi inte trodde att det kunde hända. För när man har demokratiska omröstningar så röstar folk inte alltid som man vill. Om de alltid röstar som man vill är det inte demokrati, säger han och fortsätter:

– Vi förstod att det fanns en risk att britterna skulle rösta emot vår vision om att Storbritannien skulle stanna kvar i ett reformerat EU. Men samtidigt kan man inte göra något för att förbereda sig på ett sådant resultat. Så det var en chock och en stor besvikelse.

Tror du att Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars nästa år?

– För mig är det centrala scenariot att vi lämnar den 29 mars. Den stora frågan är: lämnar man med eller utan ett avtal.

Se hela intervjun i Agenda på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet