Sverige deltar i Natoövning i november

Publicerad

Försvarsalliansen Nato meddelar i kväll att Sverige blir en del av Natos insatsstyrka.

Det SVT berättade om redan i somras står nu klart.

– Jag välkomnar Sveriges deltagande. Vår relation är redan stark och det här gör den starkare, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till Natos hemsida.

SVT berättade redan i juli om att ett svenskt deltagande i Natos insatsstyrka var klart sedan Socialdemokraterna bytt fot och sagt ja. I kväll kom sedan det definitiva beskedet när Nato bekräftade nyheten på sin hemsida.

Enligt försvarsminister Karin Enström kommer Sveriges deltagande i insatsstyrkan inte vara en skyldighet, utan innebära en möjlighet. Sverige ska inte tvingas ställa upp med trupper närhelst Nato begär.

–Om Nato skulle bestämma sig för att använda insatsstyrkan så kommer Sverige också att behålla kontrollen över de egna förbanden, säger Enström till DN.

På Natos hemsida står det också att Sverige kommer att delta i den stora övningen ”Steadfast Jazz” i november. Tillsammans med Natoländerna och icke-medlemmarna Ukraina och Finland kommer svenskarna att vara med och träna insatsstyrkan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.