Foto: TT

Sverige emot egen gränspolis för EU

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen presenterade i dag ett kontroversiellt förslag att EU ska få en egen gränspolis. Framförallt östeuropeiska länder och Sverige är motståndare till att den nya EU-styrkan skulle få rätt att ingripa mot ett medlemslands vilja.

Bakgrunden är höstens stora flyktingström där tusentals migranter och flyktingar tagit sig över gränserna in i EU utan att registreras. Förslaget är ett utslag av kritik mot att bland annat Grekland inte alls klarat av att bevaka gränserna samt registrera och ta hand om de asylsökande.

Öppna inre gränser hotas

– Det som startade som ett problem vid vår yttre gräns har lett till att tillfälliga gräns- och id-kontroller införts inom EU, och får vi inte ordning på detta hotas de öppna gränserna inom EU och Schengen-samarbetet, sade Frans Timmermans, som är vice ordförande i EU-kommissionen, när förslagen lades fram inför EU-parlamentet i Strasbourg i dag.

#flykt

– De tragiska terrordåden i Paris visar på ett drastiskt sätt hur de aktuella säkerhetsproblemen ser ut, det är helt enkelt fel att låta terrorister blandas med flyktingar, sade Frans Timmermans.

1.000 i EU-styrkan

Den nya EU-styrka som i dag föreslås ska ersätta det tidigare gränsbevakningssamarbete som kallats Frontex.

Den nya styrkan föreslås få:

  • 1.000 direkt underställda
  • 1.500 anställda i nationell gränsbevakning som med kort varsel kan skickas på EU-uppdrag
  • Egen utrustning för att till exempel registrera fingeravtryck

Det mest kontroversiella i förslaget är att EU:s gränspolis ska kunna sättas in mot ett medlemsland vilja. Beslut skulle då tas av EU-kommissionen och en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer.

Tyskland kräver EU-styrka

Regeringarna i Tyskland och Frankrike driver nu på för att detta ska genomföras. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i sitt tal i går vid CDU:s partikongress att gemensamma europeiska insatser för att bevaka EU:s yttre gränser är en av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet flyktingar.

På samma sätt som euron hade problem som måste rättas till ser vi att Schengen-samarbetet måste förbättras och förstärkas med gemensam bevakning av våra yttre gränser, sade Angela Merkel.

Ygeman skeptisk

Den svenska regeringen är för ökat samarbete och samordning mellan nationella gränsstyrkor, men den svenska regeringen är emot att EU-styrkan skulle ges rätt att ingripa utan medlemslandets medgivande. Regeringen anser att det utökar EU:s makt på ett sätt som strider mot vad är en viktig fråga att besluta nationellt.

– Jag är skeptisk mot att man ska gå i en överstatlig riktning. Jag tror att gränsskyddet mår bäst av att vara nationellt, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

– Det finns en hel del detaljer som man måste titta noggrannare på innan man kan ha en bestämd uppfattning. Förslaget väcker ett antal frågor.

Till exempel vill Ygeman veta mer om hur och av vem beslut ska fattas. Han frågar sig samtidigt vad den praktiska skillnaden blir mot i dag. Grekland motsatte sig nyligen hjälp från Frontex, men fick vika sig under hot om att suspenderas från Schengensamarbetet.

Men Anders Ygeman ser också många bra delar i EU-kommissionens förslag.

– I grunden är jag positiv till att man förstärker Frontex och skyddet av EU:s yttre gräns, säger han.

Utrikesministern i Polens nyvalda högerregering Witold Wasczykowski är ännu hårdare i sin kritik. Han kallade i går förslaget för ”chockerande” eftersom det upphäver medlemsländernas självbestämmande. Också regeringen i Ungern är skeptisk till EU-styrkan, även om Ungerns regering är för ökad gränsbevakning.

Förslagen ska diskuteras vidare vid regeringschefernas toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag. Beslut väntas tidigast vid invandrings- och justitieministrarnas möte i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet