EU-toppmötet om EU:s långtidsbudget för 2021-27 fortsätter under fredagen. Arkivbild. Foto: Yves Logghe/AP/TT

Sverige erbjuds oförändrad rabatt i EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige erbjuds oförändrad rabatt på EU-avgiften för att öppna upp förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget.

Men om erbjudandet går igenom är högst oklart.

Efter många långa timmar av möten i olika konstellationer har en ”teknisk justering” av liggande förslag till ny långtidsbudget lagts fram till EU:s medlemsländer.

Enligt utläckta dokument föreslås bland annat oförändrade rabatter för Sverige och de andra länder som betalar in mer till EU:s budget än vad de får tillbaka i olika EU-stöd.

Österrike ges dock en extra present i form av en 30-procentig rabatthöjning.

Sverige och Danmark utlovas i sin tur rabatt från finansieringen av euroländernas nya stödbudget, BICC – som man redan fått löfte om förut.

Nederländerna ska för sin del få behålla en större del av de tullintäkter som landet tar ut för EU:s räkning.

”Inte tillräckligt”

Om budet är tillräckligt är dock högst oklart. Totalt innebär justeringarna endast en marginell minskning av budgetens totalsumma: från 1,074 till 1,069 procent.

”Inte alls tillräckligt”, uppges företrädare för den sparsamma fyran – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – ha reagerat, enligt tidningen Financial Times.

Kvartetten har velat få ner EU-budgeten ända till 1,0 procent och tydligt markerat att rabatterna är nödvändiga.

Håller ihop

Fredagskvällens justerade förslag kom sedan de fyra länderna fortsatt hålla en gemensam front vid förhandlingarna. Bland annat träffar man EU:s permanente rådsordförande Charles Michel endast gemensamt, inte en och en.

Taktiken är att hålla ihop under hela toppmötet för att inte riskera att spelas ut mot varandra.

– Kanske är de lite överraskade av att vi faktiskt menar det vi säger, konstaterar Danmarks statsminister Mette Frederiksen på väg in till det fortsatta mötandet under fredagen.

Tysk hjälp

Det förslag som Michel lade fram för en vecka sedan skulle, enligt regeringens beräkningar, kostat svenska skattebetalare 52,6 miljarder kronor i EU-avgift i snitt årligen.

I dag är avgiften i snitt 38,7 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.