Utrikesminister Margot Wallström (t.h) kallar hem Sveriges ambassadör i Guatemala som en markering mot landet. T.h. Guatemalas president Jimmy Morales. Foto: Moises Castillo/Naina Helen Jåma/TT

Sverige kallar hem ambassadör: ”Ska ses som en markering”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kallar hem Anders Kompass, ambassadör i Guatemala.

”Beslutet ska ses som en markering mot Guatemala”, skriver utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande natten mot söndagen.

Beskedet kom efter klockan två natten mot söndagen. Sveriges ambassadör i Guatemala, Anders Kompass, kallas hem för konsultationer.

”Bakgrunden till beslutet är den politiska situationen i landet och läget i våra bilaterala relationer till Guatemala”, skriver Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

”Beslutet ska ses som en markering mot Guatemala”.

Anklagas för korruption

Sverige är en viktig finansiär av antikorruptionsinsatsen Cicig, FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala. Guatemalas president Jimmy Morales anklagas för olaglig finansiering kopplad till sin valkampanj. Cicig har därför krävt att presidentens straffimmunitet ska tas bort. Bland annat det har lett till en långdragen kamp mellan presidenten och Cicig.

Under hösten drog landet tillbaka visum och immunitet för elva Cicig-medarbetare. Och så sent som i januari i år anklagade presidenten organisationen för att blanda sig i landets inrikespolitik och sade att den därför skulle stoppas. Men en domstol hindrade honom från att stänga ner organisationen.

Försökte utvisa ambassadören

Att Sverige tydligt visat sitt stöd till Cigig ledde förra året till att Guatemalas utrikesminister på en presskonferens krävde att den svenska ambassadören skulle lämna landet. Det beslutet stoppades senare av landets högsta domstol och han har kunnat sitta kvar sedan dess.

Exakt vad som gör att Sverige reagerar just nu är oklart.

På UD:s presstjänst ville de under natten inte närmare utveckla vad som är bakgrunden till beslutet.

– Det är den politiska situationen i landet och läget i våra bilaterala relationer. I nuläget kan jag inte säga mer än så, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s presstjänst.

Känd visselblåsare

Ambassadören Anders Kompass blev känd för allmänheten under 2015 då han stängdes av från sin post på fältavdelningen inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Bakgrunden var att han hade larmat om att FN-soldater misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Han oroade sig för att händelserna skulle tystats ner.

Under 2017 fick han Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sina insatser som visselblåsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.