Gui Minhai och Peter Dahlin. Foto: TT/SVT

”Sverige kan göra mer för Gui Minhai”

Uppdaterad
Publicerad

Det är över ett år sen bokförläggaren Gui Minhai försvann oförklarligt från sitt hem i Thailand och dök upp i hemligt förvar i Kina. Nu kräver människorättsaktivisten Peter Dahlin, som själv suttit fängslad i Kina, att Sverige gör mer för den fängslade svensken.

– Hur lång tid har det gått egentligen utan något svar från Kina om Gui Minhai? Ska vi vänta i ett år till innan vi börjar fundera på andra aktiviteter för att stödja honom, säger han.

Den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin som satt fängslad i ett av Kinas hemliga förvar i januari i år är nu kritisk mot hur Sveriges regering hanterar ärendet med den svenske bokförläggaren Gui Minhai.

– De kunde ha gjort ett bättre jobb, säger han.

Försvann oförklarligt

Det var den 17 oktober som Gui Minhai försvann oväntat från sin semesterbostad i Thailand, och dök upp först långt senare i kinesisk fångenskap.

Gui Minhai och hans kollegor har via bokförlaget Mighty Current i Hongkong gett ut och sålt känslig populärlitteratur om Kinas högsta ledning. Bland annat ska de ha arbetat på en ny bok om president Xi Jinping. Förlaget har gjort sig känt för att ge ut böcker som är förbjudna i Kina.

Erkände smitning

Gui Minhai framträdde i januari i år i den kinesiska statstelevisionen CCTV och erkände då att han hade smitit från en villkorlig dom för grovt rattfylleri i samband med en dödsolycka i Kina 2003.

– Att jag överlämnar mig till polisen är mitt eget val och har ingenting att göra med någon annan, sa Gui Minhai då.

– Det här är bara mitt ansvar. Jag vill inte att någon person eller institution ska involveras eller försöka förhindra att jag återvänder och jag vill inte heller ha någon avsiktlig mediehype kring detta.

Framträdandet påminner Peter Dahlin om det erkännande han själv tvingades till innan han utvisades ur landet tidigare i år. Lars Fredén, Sveriges ambassadör i Kina har liknat processen vid en typ av offentlig skampåle som Sverige ser på med oro.

Trots försök har Sveriges ambassad i Beijing inte fått träffa Gui Minhai mer än under två kortare besök.  Och Peter Dahlin anser att den svenska ”tysta diplomatin” i det här fallet inte fungerar.

– Tyst diplomati fungerar ju bara om det finns ett bakomliggande hot om att något annat kommer att följa om saken inte kan hanteras med hjälp av diplomati, säger Peter Dahlin.

Måste hantera det politiskt nu

Peter Dahlin anser att Sveriges regering inte längre kan hantera ärendet i huvudsak som ett konsulärt fall utan måste börja se det som ett politiskt.

– Jämför med de andra bokförläggarna i Hong Kong. Svaret på det har varit en enorm mediestorm och involvering av USA, EU och av enskilda länder. Att svaret har varit så pass starkt där innebär att det är väldigt osannolikt att de kommer att kunna göra samma sak i Hong Kong igen i närtid, säger Peter Dahlin.

Men på utrikesdepartementet tillbakavisar man kritiken.

– Jag tycker att ordet tyst diplomati kan vara lite missvisande, vi arbetar otroligt aktivt med just det här ärendet. Vi har ställt frågor som vi vill ha svar på, och vi vill få träffa honom igen, säger Patrik Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Sveriges regering har kritiserat Kina för hanteringen av Gui Minhai, men hans fängslande har inte väckt tillnärmelsevis lika mycket uppmärksamhet i Sverige som i Hong Kong.

Och ett drygt år efter hans försvinnande står fallet fortfarande och stampar.

Orättvis kritik

Men Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger till SVT Nyheter att hon tycker att kritiken är orättvis.

– Vi ligger på hela tiden. Och det är en ständigt pågående diskussion om vad vi mer kan göra för att se till att han blir frisläppt, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.