USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: TT

Sverige pekas ut som möjlig mötesplats för Trump och Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har bjudit in USA:s president Donald Trump till ett möte – som presidenten tackat ja till. Nu spekulerar amerikanska medier i var de två kommer att mötas och flera nämner Sverige som ett möjligt alternativ.

Trump accepterade Kim Jong-Uns inbjudan. Om allt går enligt planerna kommer de två ledarna att mötas under våren, senast i slutet av maj. Amerikanska medier spekulerar nu i var det kontroversiella – och historiska – mötet kommer att äga rum.

Aldrig tidigare har en sittande amerikansk president och en nordkoreansk ledare mötts. Däremot har de tidigare presidenterna Bill Clinton och Jimmy Carter besökt Nordkoreas huvudstad Pyongyang för att försöka skapa bättre relationer mellan de två länderna.

Nordkorea-krisen

Inte lämnat Nordkorea sedan 2011

Tv-kanalen ABC News publicerar en lista över tänkbara platser och erkänner att vissa kan framstå som osannolika, men att ”det gjorde också ett möte mellan de två ledarna för bara några dagar sedan”.

Washington Post listar i en analys olika möjliga alternativ, där Sverige nämns som ett ”särskilt tilltalande alternativ” på grund av våra kopplingar till Pyongyang. Men, tillägger de, inget tyder på att Kim Jong-Un ämnar resa ut ur landet, eftersom han inte gjort det sedan han tog över ledarskapet från sin far 2011.

Tidningen spekulerar i om det därför inte är rimligast att tro att Trump och Kim Jong-Un kommer mötas på diktatorns hemmaplan i Nordkorea.

Främsta skälet till att Sverige nämns i sammanhanget är att det anses kunna fungera som en neutral tredje part. Även Schweiz, där Kim Jong-Un gick i internatskola i sin ungdom, nämns som en möjlig plats för ett möte.

”Sverige har varit hjälpsamma”

ABC News skriver att Trump i mötet med Stefan Löfven tidigare i veckan visade på att han har ett stort förtroende för de svenska diplomatiska förbindelserna med Nordkorea. När han fick frågan under presskonferensen efteråt om han tror att Sverige kan vara till hjälp i samtal med Nordkorea svarade han:

– Sverige kommer alltid att vara till hjälp. Sverige har varit hjälpsamma tidigare. De har varit hjälpsamma när det gäller en annan sak nyligen och är en väldigt kompetent vän.

När han fick följdfrågor om vad exakt Sverige hjälpt till med nyligen undvek presidenten att svara.

Möjliga mötesplatser enligt amerikanska medier:

  • En demilitariserad zon i Nordkorea. Kanske det mest uppenbara och troliga valet eftersom det är neutralt och nära för Kim Jong-Un.
  • Peking. Kina har försökt få USA att tala direkt med Nordkorea i åratal. Landet har tidigare varit värdland för förhandlingar om Nordkoreas kärnvapen.
  • Genève. Kim Jong-Un gick i skola i Schweiz och ABC News föreslår FN:s Palais des Nations som en lämplig och neutral plats för ett möte.
  • Stockholm. Sverige har varit en länk i de amerikanska förbindelserna med Nordkorea.
  • Seoul. Sydkoreanska ledare har rest till Pyonyang förut och Kim Jong-Un skickade sin syster till vinter-OS i Pyeongchang.
  • Ulan Bator. Mongoliets huvudstad har tidigare agerat värd vid känsliga förhandlingar mellan Nordkorea och USA. Mongoliets förra president har twittrat och välkomnat båda ledarna att mötas i landet.
  • Ombord på ett skepp. Om ledarna inte kan komma överens vore internationellt vatten ett logistiskt komplicerat, men neutralt val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet