Statsminister Stefan Löfven tas emot av EU-parlamentets talman Antonio Tajani i Bryssel. Foto: Francisco Seco/TT

Sverige ska gå med i EU:s åklagarmyndighet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska regeringen tvärvänder i frågan om EU:s nya åklagarmyndighet. I ett tal i Europaparlamentet i Bryssel i dag sade statsminister Löfven (S) att svenska regeringen kommer ansöka om att gå med i den nya myndigheten som ska bekämpa brottslighet och bedrägerier med EU-pengar. 

Länge har Sverige tillsammans med framförallt Polen och Ungern valt att stå utanför samarbetet. Löfvens tvärvändning i dag kom i samma andetag som han upprepade att Sverige står bakom att EU:s grundläggande värden kopplas till EU:s nya fleråriga budget.

– Det är ju hela tiden en balansgång i alla den här typen av frågor. Hur mycket klarar vi av själva, med samarbete, och hur mycket behöver vi faktiskt en europeisk myndighet eller institution? Där har vi varit tveksamma med just nyttan med den här formen av samarbete. Men givet den utveckling vi ser och den möjlighet som finns att gå in och påverka hur den här ska utformas så menar jag att vi vill se över möjligheten att lägga ett sådant förslag till Sveriges riksdag, för jag tycker att det är dags att ta det steget, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Sverige och flera andra länder har föreslagit att länder som bryter mot rättsstatliga principer ska få mindre pengar från EU:s nya budget.

Moderaterna som också varit emot att gå med i myndigheten vände för ett tag sedan och det har varit svårt för Sverige att motivera varför man är för att bekämpa korruption och bedrägerier med EU-pengar, men själva inte vill vara med i åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.