Statsminister Stefan Löfvens (S) regering, med klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), får kritik i Germanwatch-rankingen och tappar en plats på listan. Foto: TT

Sverige tappar en plats i klimatranking

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tappat en position i den miljöranking som organisationen Germanwatch nu presenterat i samband med klimatmötet i Paris. Listan omfattar de 58 länder som tillsammans står för 90 procent av världens koldioxidutsläpp.

Precis som i fjol är Danmark det land som presterar bäst av de 58 länderna.

På fjolårets ranking var Sverige näst bäst, nu beräknas både Danmark och Storbritannien vara bättre när det kommer till att förebygga klimatförändringar.

#vårtklimat

Detta står klart sedan Germanwatch nu, tillsammans med miljöorganisationen Climate actions och 300 experter, sammanställt rankingen för 2016. Sverige ligger således på sjätte plats på den globala klimatrankingen.

– Att Sverige tappar en plats är för att de andra springer snabbare vad gäller förnybart, säger Svante Axelsson, generelskreterare på Naturskyddsföreningen, på plats på klimatmötet i Paris.

Bäst men inte tillräckligt bra

Att Danmark, Sverige och Storbritannien ligger bäst till betyder dock inte att man är tillräckligt bra. På de tre topp-positionerna i rankingen finns inga länder placerade. Enligt sammanställningen gör inget av de 58 länderna tillräckligt för att klassas som ”mycket bra” på att minska klimatpåverkan.

– Att Danmark hamnar så högt upp är egentligen lite missvisande. Rankningen gjordes innan regeringsskiftet och i dag har danskarna en sämre klimatpolitik, säger Svante Axelsson.

I motiveringen till att Sverige har tappat en placering konstaterar Germanwatch bland annat att Sverige får kritik från flera experter för att ha slösat bort sina tidigare goda resultat.

– Samtidigt klättrar ju Sverige ett pinnhål upp i klimatpolitiken, men vad gäller utsläppen har vi inte förbättrat oss, konstaterar Svante Axelsson. 

Totalt 13 länder på listan bedöms prestera ”mycket dåligt” för att minska klimatpåverkan, däribland Iran, Kanada, Australien och jumbon Saudiarabien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet