Sverige tar befälet för elitstyrkan Task Force Takuba. Arkivbild från 2016. Foto: Alexander Karlsson, Försvarsmakten

Sverige tar över befäl för elitstyrka i Mali

Publicerad

Sverige tar över befälet för den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba. Uppdraget: Leda elitsoldater i insatser mot jihadistiska terrorgrupper i Sahelregionen.

Förberedelserna inför avresan är i full gång. Frankrike lämnar över befälet till Sverige i november.

– Vi är redo, konstaterar Peter, överste till graden och blivande chef för Task Force Takuba.

Hans identitet vill Försvarsmakten hålla hemlig, med hänsyn till hotbilden som medföljer positionen. Från november till februari leder han den multinationella specialförbandsstyrkan som opererar i Mali. Vid behov även i Niger.

– Vår huvuduppgift är att rådge, assistera och följa maliska förband i fält och operera i en region drabbad av härjningar av flertalet terrorgrupper, säger Peter.

Takuba är en del av den franska insatsen Operation Barkhane, med målet att bekämpa islamistiska extremistgrupper.

Specialförbanden i Takuba är väl rustade och kan snabbt sättas in som understöd till konventionella trupper. Uppdragen kan handla om fritagningsoperationer, räder, underrättelseinhämtning eller andra insatser som kräver specialistförbandens förmågor.

Svenska förmågor

Det är en tuff uppgift i Mali, medger Peter.

– Att överhuvudtaget förflytta sig oupptäckt är svårt.

Sverige deltar i Takuba med en helikopterburen snabbinsatsstyrka som kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Den består av 150 personer och kom på plats vid årets början.

Fäste för terror

Den svaga statliga närvaron i Mali har skapat utrymme för islamistiska extremistgrupper med koppling till al-Qaida och IS att etablera sig i området. Deras aktiviteter har ökat markant de senaste åren, med löpande attentat mot civila och militära mål.

Situationen kompliceras av att lokala grupper kan pendla från att vara jihadistiskt motiverade till renodlade kriminella nätverk som livnär sig på handel med vapen, droger, människor och kidnappningar. Även konflikter mellan folkgrupper fortsätter.

Ifrågasatt insats

De internationella insatserna i Mali ifrågasätts alltmer i de länder som bidrar med militär trupp. Mali har haft två militärkupper sedan augusti 2020. Den senare fick Frankrike att under en dryg månad frysa samarbetet med de maliska styrkorna.

– Sveriges bidrag och de internationella aktörernas åtaganden måste syfta till att få till demokratiska val och en demokratiskt vald regering på plats, säger Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.