Sveriges ambassadör i Kabul, Afghanistan Tobias Thyberg. Foto: TT

Sveriges ambassadör befann sig mindre än 500 meter från attacken

Publicerad

Lördagens terrorattentat i centrala Kabul inträffade ungefär 400 meter från den svenska ambassadens lokaler.
– Vi kände av vibrationer i luften och i byggnaden, säger Tobias Thyberg, Sveriges ambassadör i Afghanistan.

Minst 95 personer dödades i lördagens terrordåd i centrala Kabul. Sveriges ambassadör Tobias Thyberg befann sig i en byggnad som ligger precis intill den Svenska ambassaden när bomben detonerade.

– Det hördes ett ganska kraftigt dån och vi kände av vibrationer i luften och i byggnaden, säger han till SVT Nyheter.

Senaste i en rad attacker

Enligt ambassaden har inga svenskar skadats, inte heller någon ur ambassadens personalstyrka är drabbad. Lördagens terrordåd är det senaste i en rad attacker som drabbat Afghanistan de senaste veckorna.

– Det har varit ett antal uppseendeväckande attentat den senaste tiden men det är svårt att dra några slutsatser om säkerhetsläget överlag just nu, säger Tobias Thyberg.

Hur hanterar ni situationen på plats?

– Just nu är vår prioritet att säkerställa att alla svenskar befinner sig i säkerhet men jag vill inte gå in i detalj på hur vi arbetar.

Svensk organisation

Även Niclas Ericsson, kommunikationsrådgivare på Svenska afghanistankommittén (SAK), befinner sig i Kabul.

– Jag var hemma i min bostad och kände hur huset skakade till. Jag hörde inte explosionen men det dröjde inte länge innan det började komma säkerhetsuppdateringar på sms och mail, säger han i en skypeintervju med SVT Nyheter.

Hur har ni som organisation drabbats?

– Det första vi gör när något sådant här händer är att kolla att alla är i trygghet, både utländsk och Afghansk personal. Så vitt vi har kunnat kolla är alla i säkerhet.

Attack mot Rädda barnen

För bara tre dagar sedan dödades fyra personer i en attack mot Rädda barnens byggnad i Jalalabad utanför Kabul, som ligger i nära anslutning till SAK:s lokaler. I samband med den attacken landade en raket på taket till SAK:s byggnad.

Men Niclas Ericsson tror inte att organisationen utgör ett mål för framtida attacker.

– Vi har inte kunnat bekräfta att raketen sköts avsiktligt mot vår byggnad. Vi tar naturligtvis alla säkerhetshändelser på allvar men vi har inte kunnat bekräfta att vi faktiskt varit en måltavla, säger han.

Hur är stämningen nu?

– Det är ju naturligtvis uppstressande för människor när det sker sådana här dåd. Speciellt när de kommer flera på rad. Men samtidigt är det en del av säkerhetsläget här i Kabul, det är så det är. Vi är helt fokuserade på att fortsätta arbeta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer