Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter om Sveriges beslut att begränsa personalstyrkan i Kabul. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Sveriges personalstyrka på ambassaden i Kabul begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Personalstyrkan på Sveriges ambassad i Kabul kommer att begränsas, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på fredagskvällen. Beskedet kommer med anledning av talibanernas våldsamma frammarsch i Afghanistan.

”UD:s utsända begränsas till en minimibemanning”, säger Utrikesdepartementet i en skriftlig kommentar till SVT.

”Utrikesdepartementet har fattat beslut om att begränsa personalstyrkan på Sveriges ambassad i Kabul. Det finns väl genomarbetade förberedelser för evakuering av ambassadens personal, vilket kan bli aktuellt med kort varsel”, säger Ann Linde i ett skriftligt uttalande.

Utrikesdepartementets särskilda krishanteringsgrupp är aktiverad, enligt utrikesministern, som betonar att säkerheten för personalen på ambassaden är ”högsta prioritet”.

Vill inte ge detaljer

Tidigare under fredagen beslutade både Danmark och Norge att tillfälligt stänga sina ambassader i Kabul. Finland och Tyskland har valt att evakuera flera anställda från sina respektive ambassader i den afghanska huvudstaden.

SVT Nyheter har sökt Ann Linde, som via sin pressekreterare avböjt att ställa upp på intervju. Utrikesministern vill i nuläget heller inte svara på vad en ”begränsning” av personalstyrkan innebär, exempelvis i antal personer. Inte heller svenska utrikesdepartementet vill ge fler detaljer i frågan.

Antalet utsända vid Sveriges ambassad i Kabul varierar, men ligger normalt runt 8 till 9 personer. Ambassaden har också ett drygt 30-tal lokalanställda, uppger UD.

”Säkerheten är högsta prioritet”

Utrikesdepartementet säger i en kommentar till SVT på lördagseftermiddagen att beslutet innebär att UD:s utsända ”begränsas till en minimibemanning”.

”Vi minskar personalen och säkerställer att ambassaden kan fortsätta utföra de viktigaste uppgifterna. Samråd sker också med andra myndigheter som har utsänd personal på ambassaden i Kabul.”

Av säkerhetsskäl vill man inte kommentera antal eller åtgärderna i detalj. UD säger också att ambassaden förblir öppen så länge det är förenligt med svenska intressen och säkerhetssituationen – och upprepar utrikesministerns ord om att det finns genomarbetade förberedelser för en evakuering.

”Säkerheten för personalen på ambassaden är högsta prioritet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.