Tack vare Sveriges långsiktiga roll i Nordkorea har vi förtroende både där, i Sydkorea och i USA, enligt säkerhetsanalytikern Niklas Swanström. Foto: TT

Sveriges roll på Koreahalvön: Har haft flera kontakter

Publicerad

Utvecklingen på Koreahalvön går i diplomatins riktning: I april väntas ett möte mellan Syd- och Nordkorea och i maj kan Donald Trump bli USA:s första president som möter Nordkoreas motsvarighet.

Sverige har traditionellt haft en viktig roll som neutral aktör i konflikten.

– Den rollen försöker vi använda på ett konstruktivt sätt och det har varit kontakter med flera aktörer på flera nivåer den senaste tiden, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö till SVT Nyheter.

När Stefan Löfven träffade Donald Trump i veckan lyftes frågan om Nordkorea på presskonferensen. Trump nämnde att Sverige varit hjälpsamt tidigare och Löfven sa att Sverige kan vara en kanal för dialog. Under OS i Pyeongchang i februari var utrikesminister Margot Wallström (S) på plats och hade överläggningar med sin sydkoreanska motsvarighet. Då kommenterade hon Sveriges roll till TT:

– Vi ska inte ge intryck av att mäkla världsfred eller ta på oss för stora uppgifter. Men tänk om vi kan bidra till att skapa de bästa förutsättningarna för det. Vi har trots allt en del kontakter i Nordkorea på hög nivå och vi kan använda det till det bästa. Jag har en bra kontakt med Rex Tillerson och min sydkoreanska utrikesministerkollega, och det betyder att vi har diskussioner om skyddsmaktsuppdraget, sa hon då.

Nordkorea-krisen

”Sverige har en särskild roll”

Skyddsmaktsuppdraget åt USA i Nordkorea innebär att man tillvaratar USA:s intressen på plats och USA har tidigare tackat Sverige för hjälpen med att få den fängslade amerikanska studenten Otto Warmbier fri.

Enligt UD har Sverige inget uppdrag att upprätthålla en bilateral dialog mellan dessa länder och Nordkorea, i andra fall än just konsulära.

”Däremot använder Sverige sina diplomatiska kanaler för att upprätthålla kommunikation och främja en fredlig lösning”, skriver Utrikesdepartementets presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund i ett mejl till SVT Nyheter.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö säger att frågan är viktig för utrikesministern. Men om Sverige haft en roll inför de stundande mötena mellan Syd- och Nordkorea och mellan Donald Trump och Kim Jong-Un kan han inte svara på:

– Generellt kan sägas att Sverige har en särskild roll inte minst med skyddsmaktsuppdraget och att vi har en ambassad i Pyongyang. Den rollen försöker vi använda på ett konstruktivt sätt och det har varit kontakter med flera aktörer på flera nivåer den senaste tiden, säger han till SVT Nyheter.

”Har spelat medlarroll historiskt”

Niklas Swanström, säkerhetsanalytiker på institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, säger att han tror att Sverige och andra neutrala aktörer har spelat en viktig roll inför mötena.

– Tack vare vår långsiktiga roll i Nordkorea har vi förtroende både där, i Sydkorea och i USA, säger han och fortsätter:

– Däremot tror jag att Sydkorea har spelat en större roll än de externa aktörerna, säger han.

Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet säger Sverige har erfarenhet av att vara behjälplig när det gäller just kärnvapenfrågan.

– Svensk nedrustningspolitik är vida uppskattad, vi har spelat en medlarroll historiskt. Vi är inte medlem i NATO, vi är icke-allierade så det finns stora möjligheter. Det är Sverige och Schweiz som spelat den här rollen i nedrustningssamtal tidigare, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet