Foto: SVT

Här handlar SVT droger i USA

Publicerad

Från årsskiftet är det lagligt att sälja cannabis i den amerikanska delstaten Colorado. SVT:s reporter Bodil Appelquist besökte Denver, där butikerna som nu säljer Cannabis till alla över 21 år ligger tätt.

Colorado går nu i spetsen för legalisering av cannabis i USA, Sydamerika och även delar av Europa. Att odla, förädla, sälja och konsumera det som i Sverige anses vara en drog är nu lagligt i Colorado för alla som har åldern inne.

För att testa hur det hela går till tog jag mig till en av butikerna i Denver, visade min legitimation och ställde mig i den långa kön till cannabisförsäljarna.

– Du borde prova den här Sativan, säger killen med bakåtvänd keps som heter Peter Rico, när jag kommer fram till kassan och varorna. Den här är en vanlig ”daytimehigh” som inte gör dig sömnig utan lugn och harmonisk.

Godis och kakor med droger

Cannabisen här kommer i alla former. Den finns med fruktsmak eller med olika effekter som att bli glad, sömnig, uppåt, lung, slö. Det säljs drycker, kakor, chokladkakor och karameller fullspäckade med cannabis.

– Yes, om du inte vill röka så finns det alla möjliga andra sätt du kan konsumera marijuana, berättar Peter Rico på ett fullständigt naturligt sätt.

För honom finns inget märkligt med att man blandar droger i godis och kakor.

För mig som svensk, uppväxt med synen att cannabis är första steget på trappan till att bli sprutnarkoman, finns det inget självklart med kakor späckade med droger.

Men även om cannabis säljs helt öppet och lagligt till alla i Colorado finns fortfarande ett motstånd mot detta både lokalt här i Denver och även på federal nivå i USA. Jag träffar Gina Carbone.

– Jag är djupt oroad över mina barn och över alla andra som växer upp nu i Colorado när marijuanan finns i så otroligt stor omfattning runt omkring oss. Och att marijuanan dessutom stoppas in i produkter som kakor och godis som är otroligt attraktiva för barn och unga gör det ännu värre.

Fortfarande förbjudet i hela USA

Federalt är cannabis fortfarande helt förbjudet i USA, både som medicin och för nöjeskonsumtion. Ändå, helt i strid mot de federala lagarna, har ett 20-tal stater redan tillåtit cannabis för medicinskt bruk, och Colorado har alltså tagit steget fullt ut och legaliserat cannabis även för nöjeskonsumtion.

Turister strömmar in till Colorado för att betrakta det som händer och passa på att köpa. Men det gäller att använda upp det man köpt i Colorado också. Att ta cannabisen med sig utanför statens gränser är olagligt.

Och jag, som köpt ett gram av en blomma som antas göra mig glad och hög, vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Jag tänker inte röka upp marijuanan och jag kan förstås inte ta med den på flyget hem.

Lösningen på mitt problem hittar jag på väg mot flygplatsen. En polisbil står parkerad utanför en hamburgerrestaurang.

– Please, jag är en svensk journalist som köpt cannabis här för att visa hur enkelt det är, säger jag till polisen när jag snabbt hugger tag i honom. Kan du ta hand om det här?

Han tittar med stor förvåning på mig och min lila lilla burk som cannabisen ligger i. Något liknande problem har han uppenbarligen inte stött på tidigare. En turist som försöker ge bort sin cannabis.

– Cannabis är förbjudet hemma hos oss i Sverige, säger jag. Jag vill inte röka upp det men nu kan jag ju inte ta med det här när jag ska flyga hem.

Han fattar galoppen och ler.

– Sure, jag kan ta hand om det, säger han och tar emot burken.

Fakta: Cannabis

Visa

Cannabis klassas som en drog både i Sverige och av federala myndigheter i USA.

Men 21 delstater har trots det federala förbudet legaliserat cannabis för medicinskt bruk.

Colorado har nu även legaliserat cannabis för ren nöjeskonsumtion och senare i år kommer Washington state genomföra detsamma.

Flera delstater ska folkomrösta i frågan senare i år.

Cannabis har vissa medicinska egenskaper. De så kallade cannabinoiderna i marijuanaplantan binder till särskilda receptorer i hjärnan och aktiverar bland annat belöningssystemet. Cannabis kan ge smärtlindring, få muskler att slappna av och även öka aptit och minska illamående.

Cannabis för medicinskt bruk skrivs ut av läkare i 21 amerikanska delstater. Den absoluta majoriteten som får cannabis utskrivet får det för smärta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cannabis

Mer i ämnet