SVT träffar en grupp saudiska kvinnor som söker jobb som taxichaufförer. Foto: Pernilla Edholm, SVT

SVT i Saudiarabien: Här är kvinnorna som vill sätta sig bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Det enda landet i världen som förbjudit kvinnor att köra bil har svängt. Kvinnor ska inte bara få ta körkort utan också kunna jobba som taxichaufförer. SVT:s team har besökt arabvärldens mest konservativa land där kvinnorna nu förbereder sig för att sätta sig i förarsätet.

Mörkret har redan fallit och utanför fönstret lyser neonbelysta skyskrapor upp strandpromenaden i hamnstaden Jeddah. 

Runt borden i en lyxigt inredd konferenssal lutar sig ett femtiotal unga kvinnor över sina tekoppar. Frågorna haglar om arbetsvillkoren för kvinnliga taxichaufförer. 

– Vilka bilmodeller kommer vi att kunna köra?

– Vad gör vi med pengarna, hur ofta lämnar vi in kontanter på kontoret? 

– Kommer vi köra familjer eller också ensamma män?

Saudiarabien är det enda landet i världen där kvinnor inte tillåtits köra bil. Foto: Pernilla Edholm, SVT

Faktum är att ingen här inne får köra bil.

Det dröjer fortfarande fram till sommaren innan det blir lagligt för kvinnor att ta körkort i Saudiarabien. Men taxiföretaget Careem har som mål att anställa minst 10.000 kvinnliga chaufförer före juni månad och intervjuar just nu arbetssökande över hela landet. 

– Jag hade aldrig trott att det skulle hända under min livstid. Kanske att det skulle bli möjligt för mina barn. Jag kunde faktiskt inte tro att det var sant att jag skulle kunna köra bil – och till och med kunna ha det som mitt yrke, säger Doaa al-Balshi som är här för att söka jobb.

”Nästan overkligt”

Eftersom enbart kvinnor släpps in i konferenssalen har hon tagit av sig sjalen och lagt den på stolen bredvid sig. I sitt mörka lockiga hår har hon ljusblåa färgade slingor som matchar abayan – den löst sittande heltäckande klänning som alla kvinnor enligt lag måste bära i Saudiarabien. 

Doaa berättar att hon och hennes man gav sig ut för att övningsköra i utkanten av Jeddah dagen efter att kung Salmans dekret om kvinnors bilkörning lästes upp i saudisk tv. 

– Det var nästan overkligt och vi var så uppspelta. Vi blev stoppade av polisen och de var verkligen inte glada, skrattar hon och fortsätter:

– Men det gick bra, polisen sa åt oss att vänta med att övningsköra tills det blir tillåtet och lät oss gå.

Trots att kvinnor inte tillåts köra bil förrän i sommar så är intervjuer av kvinnor som vill bli taxichaufförer i full gång. Foto: Pernilla Edholm, SVT.

Körde med huva och glasögon

Som liten flicka i Jeddah såg Doaa al-Balshi flera gånger sin mamma dra en huvtröja över håret och ta på sig mörka solglasögon innan hon körde iväg för att göra ärenden.

– Jeddah är mindre konservativt än övriga Saudiarabien. Det var flera kvinnor som gjorde som min mamma. Många hade bott utomlands och hade som hon ett körkort från något annat land.

En dag skvallrade en granne om vad som pågick och Doaas mamma fick veta att polisen höll ögonen på henne. Efter det körde hon aldrig mer.

– Du kan tänka dig hur frustrerande det är att växa upp och alltid vänta på att din bror eller din pappa ska köra dig om du ska till universitetet eller bara handla något, säger Doaa.

Arabvärldens mest konservativa land

2017 var året som skakade Saudiarabien. Arabvärldens mest konservativa land annonserade att kvinnor kommer att tillåtas köra bil, hävde förbudet mot biografer och lanserade en satsning på turism från västländer.

Bakom förändringarna står landets nye mäktige kronprins. Den 32-årige Mohammed bin Salman tog i ett plötsligt drag i somras över positionen som tronföljare från sin äldre och mer erfarne kusin Prins Mohammed bin Nayef.

Bedömare tror att Mohammed bin Salman eller MBS som han ofta kallas kan komma att ta över tronen redan under år 2018 om hans far kung Salman abdikerar.

”Den som är beroende av oljan är dömd att dö”

Under de senaste månaderna har flera av kungadömets stränga sociala regler brutits upp. En orsak är ekonomin. [SB1] 

Dolt under sanden i ökenriket finns en sjättedel av världens kända oljetillgångar. Men det går inte att vila på oljerikedomarna för evigt.

För tre år sen störtdök oljepriserna på världsmarknaden och ett gigantiskt gap öppnade sig i den saudiska statsbudgeten. Den internationella valutafonden varnade för att det rika landet skulle gå i konkurs.

Svaret på krisen blev Vision 2030 – ett paket av reformer med målet att göra ekonomin mindre oljeberoende och att få ut saudierna – såväl män som kvinnor – på arbetsmarknaden.

Kung Salman sitter på tronen i Saudiarabien och hans älsklingsson Mohammed bin Salman har mycket av makten i sin hand. Foto: Pernilla Edholm, SVT

Vision 2030 drivs av Mohammed bin Salman.

– Den som tror att oljan kommer finnas där för evigt är dömd att dö. Förändringarna som sker nu är helt nödvändiga. Själv önskar jag att Vision 2030 hade genomförst för 20 år sedan, säger den analytikern Khaled al-Maeena när vi träffas på hans inglasade kontor med utsikt över Jeddah.

I dag arbetar elva miljoner gästarbetare i kungadömet – en dryg miljon av dem är chaufförer. Men allt färre saudiska familjer har råd att betala en egen chaufför.

– Just nu sker förändringarna med högsta hastighet. Det bör finnas en god planering och man bör också lyssna på allas synpunkter så att alla röster kan höras, säger Khaled al-Maeena.

Ritz-Carltoni Riyadh lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn. Det var här fler än 200 kungligheter, affärsmän och tidigare ministrar låstes in efter korruptionsanklagelser. Foto: Faisal Al Nasser/Reuters/TT

En förändring av landets dna

Med sina glittrande kristallkronor, glänsande marmorgolv och majestätiska balsalar är det femstjärninga Ritz-Carlton ett av Saudiarabiens mest välkända hotell. Här lanserade Mohammed bin Salman sina reformplaner för internationella affärsmän på ett storslaget investeringsmöte i slutet av oktober i år. På samma möte sade han att Saudiarabien kommer att införa en ”moderat tolkning av islam som är öppen för alla religioner och mot världen”.

Ett par veckor senare hade över 200 personer låsts in på lyxhotellet. 

Under den första helgen i november greps ett stort antal affärsmän, elva prinsar, fyra ministrar och ett stort antal tidigare ministrar och mediechefer. Officiellt var utrensningen en del av en kampanj mot korruption.

Men[SB1]  Joseph Bahout, Mellanösternkännare på tankesmedian Carnegie ser också[SB2]  arresteringsvågen som ett sätt för den saudiske kronprinsens att stärka greppet om makten.

– Om makten i Saudiarabien tidigare var mer fördelad över kungahuset al-Saud så ser vi i dag en koncentration av makt i en hand.

Under de senaste månaderna har kungadömet brutit upp flera av landets stränga sociala regler. Foto: Pernilla Edholm.

”Det är en seger”

Madiha al-Ajroush greps av polisen, fick sparken från sitt arbete och hennes vänner vågade inte längre ringa henne. I snart 30 år har hon kämpat för saudiska kvinnors rätt att köra bil.

När vi nu träffar Madiha i hennes hem i Riyadh strålar hon av energi. Hon ser beslutet att kvinnor från och med i sommar kommer att kunna ta körkort som en stor seger. En seger för de aktivister hon kämpat tillsammans med i många år.

– Min första reaktion när jag fick höra det var chock. Jag kunde inte förstå att det skulle inträffa nu, säger hon.

Madiha al-Ajroush trotsade körförbudet första gången när hon deltog i en protest år 1990. En grupp av kvinnor samlades på en parkeringsplats i centrala Riyadh och körde sina bilar i konvoj tills polisen grep dem.

– Myndigheterna kom till mitt hem och brände mitt arkiv med alla mina bilder. Jag jobbade heltid som fotograf vid den tiden. Jag förlorade jobbet, människor vågade inte längre ringa till mig och det spreds hemska rykten om mig, säger hon. 

– Jag har en snäll man. Tänk att det jag ska få göra i mitt liv avgörs av att just min make är snäll, att jag har haft tur, säger Madiha al-Ajroush.

”Jag tänker på min dotter”

Beslutet att kvinnor kommer kunna ta körkort har inte enbart tagits väl emot. På sociala medier kom en våg av kritik när beslutet blev känt. Men Madiha al-Ajroush menar att de religiöst konservativas röster hörs mindre starkt i dag I Saudiarabie[SB1] n. Hon hoppas att nästa steg efter bilkörningen blir att systemet med förmyndarskap för kvinnor avskaffas.

– Bilkörning handlar inte enbart om att sitta i förarsätet i en bil. Det handlar om att se våra rättigheter i samhället. Det kanske verkar enkelt men det kommer att innebära stora förändringar på sikt, säger Madiha al-Ajroush.

– Jag tänker på mitt eget liv, så många år som gått. Men jag tänker också på min dotter, på framtiden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer