Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Stefan Åsberg om Turkiets krav: ”Vill köpa stridsflyg” Foto: SVT

SVT-korrespondent: ”Turkiska kontroversen kan påverka Sveriges Natotidtabell”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö möter USA:s president Joe Biden under torsdagen. Betydelsefullt, enligt Stefan Åsberg, SVT:s korrespondent i Washington D.C.

– Det är ett tecken på hur noga man vill trycka på att USA står bakom Sveriges och Finlands ansökan.

– USA är den mäktigaste nationen i Nato. När det gäller Turkiet specifikt är det många av kraven som kommer från Ankara som man inte kan möta men det finns vissa delar där man kan underlätta för Sverige och Finland, säger Stefan Åsberg.

Turkiet vill gärna se ett toppmöte med USA:s president. Kanske för att försöka häva vapenembargot som USA riktar mot Turkiet, enligt Åsberg.

Sverige och Nato

Att Turkiet ställer krav kan förhala Sverige och Finlands Natoprocess, men troligen inte stoppa den.

– Man är övertygad om att man kommer kunna lösa problemen med Turkiet men det kan komma att påverka tidtabellen. Man hade hoppats att Sverige och Finland skulle kunna bli medlemmar inom ett år, så kanske inte nu blir fallet, säger Stefan Åsberg i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet