SVT Nyheters team, med Samir Abu Eid och fotograf Andreas Hult, på plats på ön Sulawesi i Indonesien. Foto: SVT & Adek Berry/AFP/TT

SVT på plats i Indonesien: ”Oerhört hårt slag mot civilbefolkningen”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra dagar efter jordbävningen och tsunamin som skakat Indonesien är fortfarande mycket oklart kring räddningsarbetet. Alla drabbade områden har ännu inte kunnat nås, och dödssiffran kan komma att stiga.

– Många här pratar om att förödelsen kan vara mycket större än vad man trott, säger SVT Nyheters Samir Abu Eid, på plats på ön Sulawesi.

Ovissheten som råder i Indonesien är stor, inte minst i den norra delen av ön Sulawesi som jordbävningen och tsunamin slog hårdast mot. Det berättar SVT Nyheters utrikeskorrespondent Samir Abu Eid, på plats i Makassar i sydvästra delarna av Sulawesi tillsammans med fotograf Andreas Hult.

– Det som många pratar om här är att förödelsen kan vara mycket större än vad man trott. Det finns flera områden som man inte ens kunnat ta sig fram till än, säger Samir Abu Eid.

Tsunamin i Indonesien

”Hoppas kunna hitta överlevare”

Siffran över antalet dödsoffer har stigit löpande sedan i fredags, och ligger nu på 1 200, enligt katastrofmyndigheten i landet. Indonesiska myndigheter har för stunden ett fokus: rädda liv.

– Man hoppas ju kunna hitta överlevare. Detta är en insats som kommer att pågå minst en vecka, men det kan förlängas, säger Samir Abu Eid.

Förutsättningarna för räddningsinsatsen förvärras av att delar av infrastrukturen och kommunikationen slagits ut i de drabbade distrikten i och omkring staden Palu. Först på onsdag väntas flygplatsen i Palu, som delvis förstörts i naturkatastrofen, öppna igen.

– Det kommer att ta lång, lång tid att bygga upp de här samhällena igen, säger Samir Abu Eid.

”Hårt slag mot civilbefolkningen”

Han förklarar att den senaste tsunamikatastrofen kommer samtidigt som Indonesien har fullt upp med att försöka återhämta sig från förödelsen efter tidigare skalv. Så sent som i somras drabbades ön Lombok av flera kraftiga jordbävningar med flera hundra dödsoffer som följd.

– Många människor som fick sina hem förstörda då, i juli och augusti, lever fortfarande i tält. De drabbade tycker givetvis att detta går alldeles för långsamt, säger SVT:s utsände, och sammanfattar vad fredagens naturkatastrof innebär för distrikten runt Palu:

– Detta är ett oerhört hårt, hårt slag mot civilbefolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet